Václav Souček: Terchová

Známky nespavosti náleží k pokročilému věku. Přítel nad jiné znamenitý byl nespavec po své matce, která tvrdila, že za své vzdělávání vděčí právě nespavosti - a od tří hodin ráno co ráno četla. Našinec je pohodlnější a pouští na sebe v hodinu mezi psem a vlkem hrůzy v televizi. Ale žádné smyšlené, béčkové krváky americké provenience; stačí věnovat pozornost aktuálním agenturním zprávám. Není třeba vysilovat posluchače podrobnějším popisem. Stačí, co se stalo včera, předevčírem. Třeba na Slovensku, ve Vrátné dolině. Co všechno tam zpustošila voda, a jak nekonečně dlouho bude trvat, než se z toho místní lidi dostanou.

Ale v samém ohnisku neštěstí okamžitě klíčí naděje. Jánošíkovské slavnosti v postižené Těrchové budou - jiné a skromnější - navzdory zkáze. Doufejme, že v tom Vrátná Dolina nezůstane sama. Všechny povodně u nás vzedmuly nejen hladiny řek a rybníků, ale i solidarity s postiženými oblastmi.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.