Václav Souček: Tíha vědomostí

Vydání knihy „Jak jsem se mýlil v politice“ bylo úspěšné pro vydavatele i pro autora. Možná, že ohlédnutí za takovým sukcesem svádí mimoděk i k dalším prohlášením, vztahujícím se k historii poměrně dávné. Mýlky mohou - jak vidno - velmi snadno vzejít z neukrotitelných benevolencí k vlastní paměti, například z nepřesných odkazů na přesné citace literárních pramenů. Nepříjemné faldíky pak musí s vypětím sil stěží žehlit pověření domestikové, při čemž další mýlky nemohou být vyloučeny.

Vrcholový politik (neřku-li státník) by si měl být vědom, že historie rapidně zrychlila krok, tudíž i jeho výroky, citace, a mýlky budou zanedlouho předmětem analýz a zkoumání.
Aktuálně se jeví prozíravější tací, kteří se nezatěžují ani obsahem vlastní paměti, natož pak paměti historické. Vědět je těžké, nevědět božské.
Pročež je veřejnosti umožněno pídit se a pátrat po aférách a kiksech, leč opět spočinout v pohodlné nevědomosti …

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.