Václav Souček: Únosy

Tajné služby jsou od toho tajné, aby působily v utajení. V demokratickém režimu by měly sloužit vládě, nikoliv vláda jim. Posoudit úroveň výkonů tajných služeb náleží tomu, kdo umí uhlídat hlídače. Což nemůže umět veřejnost, neznalá problematiky, což je spletitá svízel i pro kontrolní výbory, či komise, jimž je dovoleno do problému nahlédnout.

Za současného stavu nemůže výletníkům do nebezpečných zón světa zaručit bezpečnost ani Mossad, rukojmím se v blahé nevědomosti může stát i řadový turista. Cestovní kanceláře už zajisté tuší hubenější roky. Státní aparát a diplomacie zachovávají nehnuté tváře, nicméně k úniku informací dochází; jak k nežádoucím, tak i k účelovým. Únosy, jakož i následná vodění za nos si něco nechají líbit, nejen na cestovních nákladech.
V naučeních mudrců naleznete odkazy někdejších mistrů diplomacie: „Vyzrazením svého tajemství vyslovujeme souhlas, že přijímáme pomoc“.
A hned vedle - „Každý problém má jednoduché řešení: elegantní, možné, a špatné.“

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio