Václav Souček: Už pár let

Letošní období předvánoční se vyznačuje zvýšenou aktivitou, nervozitou, a třenicemi – pominete-li vyústění v tragičtějších událostech. Máme kliku, že u nás dochází spíše ke srážkám nákupních vozíků v obchodních centrech, ve světě je to horší.

Zaujala zpráva, že křesťanská skupina v Jižní Koreji ustoupila od záměru dokonce vládou schváleného - postavit na hranicích s KLDR novou věž ve tvaru vánočního stromu. Měla to být náboženská akce s cílem podporovat mír, ale už jen zveřejnění vyvolalo třenice. V říjnu po sobě vojáci obou států vzájemně stříleli, třebaže se předtím několikrát blýsklo na lepší časy. Technicky vzato podepsaly oba státy "jedné krve" po konci války v r. 1953 pouze příměří, nikoliv mírovou dohodu, přes šedesát let zůstává tedy prst na spoušti. Válčí-li mezi sebou dva státy, mezinárodní právo tomu nějak hoví. To máme jihovýchod, teď nový odstavec:
Čelný představitel židovské obce Karol Sidon promluvil v televizi nezvykle otevřeně; pokud OSN přizná Palestině statut samostatného státu, může to zlegalizovat ozbrojené střety s Izraelem jako válku, podléhající atributům mezinárodního práva.
No že by se při tom Evropě ulevilo, o tom žádná. Už pár let se tak blízko neválčilo; tedy legálně…

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.