Václav Souček: V čí prospěch

Věčná otázka se neúprosně vrací, netřeba hledat v její periodicitě nějakou pravidelnost. Je stejně jednoduchá, jako je odpověď na ní nesnadná a složitá: v čí prospěch se to, či ono osnuje, či připravuje?

Aktuálně je to lithium, perspektivní surovina, ovšem s perspektivou těžby, zpracování, využití a výnosů nesporně dlouhou. Diskutovaná podzemní zásoba se rozkládá jak na území ČR, tak Německa, i tam může nastat řada problémů. Ty zatímní, deklarativní zapeklitosti budou na apel Poslanecké sněmovny analyzovat štáby najatých právních kanceláří.

Tak ještě jednou – v čí prospěch se to, či ono osnuje a připravuje, zjistí široká veřejnost až tehdy, když nikoliv přípravné, ale rozhodující fáze procesů to budou mít zdárně za sebou, a – obrazně řečeno – už se bude jen prášit za kočárem.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.