Václav Souček: Věčná práce

Konec prázdnin za rohem, adrenalinové zážitky zdarma, leč nákladné. Nelogické, myslíte? Na poslední chvíli kvaltují rozsáhlé i drobné opravy a rekonstrukce vozovek. Chvat je zvykový, protože termínovaný. Z apatie se proberete ve chvíli, kdy Vaše auto dostane facku přes obě nápravy tam, kde se opravuje to nejnutnější „výbrusem“. A do apatie upadnete, jakmile se stanete součástí dopravního štrůdlu, taženého finišerem. Práce silničářů je nekonečná, výsledky pohříchu pomíjivé, protože po první zimě můžeme opravené opravovat znovu.

Potěší-li účastníka průměrná rychlost kolem osmdesátky na osmi kilometrech, sklapne jeho nadšení jak zavírací nůž na kilometrovém úseku objížďky, kde kolonu s úsměvem předcházejí místní občanky s nákupem. Jistým způsobem je dosahováno jisté rovnováhy, napsal by Voltaire do svých spisků, být současníkem, neboť „všechno na světě jest nejlépe zařízeno, a neštěstí jednotlivce jest štěstím celku“. Ryze pragmaticky vzato – o každých deset centimetrů vyšší vozovka činí zároveň o stejnou úroveň hlubší škarpu.
Přemítající se cítí povinován omluvou, pokud popis chronických jevů působí sekundární příliv adrenalinu posluchače, jenž má totožné zážitky ještě v čerstvé paměti.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.