Václav Souček: Vodou

Když si na lidi zasedne móda, neznají zábran. Vzpomeňme "šedého moru", gumových přezůvek, silonových košil a šusťáků blahé paměti. Letošní léto probíhá ve znamení vody; studenou vodou z kyblíků se polévají hejna celebrit, jako by tisíce sympatických projevů charity byly beze zbytku vyčerpány. Štafetové odkazy se už protínají křížem, Karlova manželka by se mohla polívat ob týden. Karel se zatím uvážlivě zdržuje.

Přičemž oblévání studenou vodou náleží jistým dílem k vodoléčbě, a místně k tradicím Velikonočním. Při jiné příležitosti a v jiném nestřeženém okamžiku Vás - jako novice vinařského sklípku ve Strážnici - oblije sám majitel... ale aby nedošlo k fonetickému nedopatření: oblívá se z koštýře, za límec, a výhradně bílým vínkem. Nadechnete se k ráznému komentáři, ale pak se ve vás cosi zlomí a končí to obecným veselím. Byli jste uvítáni a obřadně pokřtěni.
S jistou nostalgií vzpomeňme literárního odkazu, který doporučuje v případech náhlých hnutí mysli vlažnou vodu k omývání údů...

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.