Václav Souček: Všechno se vším

Některé záležitosti je třeba uspořádat neodkladně, než se na ně zapomene. Původní odhad škod, napáchaných letošními jarními mrazy a zveřejněný mediálně, činil jednu miliardu korun. Okrouhlé číslo za měsíc zbytnělo o celou polovinu, vinaři a ovocnáři bubnují na poplach, pojišťovny se obávají požadavků náhrad, ve Valticích se mihnul na svých cestách i premiér.

Poplachu se není co divit, hospodář stát zachraňuje co se dá i v případech jako je OKD, privátní společnost putující z ručky do ručky. Tak proč dotačně nepřispět vinařství? Chvatnou snahu vinařů poněkud kazí výsostně příznivé výnosy roku 2015, kdy počasí bylo milostně nakloněno a jedinečná úroda zatím zraje ve sklepích. Pravda, finální zisky ani v tomto případě zaručit nelze, podařilo se sklidit a zpracovat, musí se umět také dobře prodat.
I ekonomický propad OKD pochází ze záhad akciových trhů, černé uhlí klečí na skládkách před módním břidlicovým plynem. Neprodané, nikoliv ovšem neprodejné, to je rozdíl. Proto jsou po útlumu těžby v Karviné obyvatelé půvabné krajiny okolo Frenštátu ve střehu před právními následky průzkumné těžby.
Sedlák Jíra aby si hlavu ukroutil nad tím, jak dnes globálně všechno souvisí se vším.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio