Václav Souček: Vzkazy

Projevy a vzkazy amerického prezidenta přenášejí kamery do celého světa. Při jeho vystoupení v Saúdské Arábii se z výrazů přítomných posluchačů – zřejmě vlivných a majetných osobností této části světa – nedalo vyčíst sebemenší hnutí mysli. Jejich tváře se jevily stejně kožené jako přepychová křesla; nic proti tomu, ne každý si sedne za zadek před nejmocnějším prezidentem na glóbu.

Obsah projevu byl však naléhavý a neobyčejně zajímavý, byla to jakási směs vědomí vlastní síly, a zároveň pokory před muslimskou vírou. Na své první zahraniční cestě Donald Trump v Izraeli toto poselství zopakoval stručněji, a vyslal poněkud silnější varovný signál těm, kteří podle jeho názoru sponzorují terorismus. Vzkaz je to bezesporu užitečný, Donald Trump už prokázal, že od varovných slov k varovným činům nemá daleko.

Bylo by možná k užitku, kdyby se podobné varování týkalo i té vrstvy majetných této enklávy, která z nejrůznějších důvodů sponzoruje, či podporuje ekonomickou migraci.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.