Václav Souček: Z horka

Vnitrostranická disciplina už není tím, čím bývala. Od konzultace s prezidentem v Lánech se některé špičky ČSSD pokorně vrátily ke stranickému křížku, jiné se ale vzpurně odvrátily. Kousavá zmínka v novinách pravila cosi o přehřáté vodě v páně Škromachově bazénku. Tropická horka dělají paseku i v klimatizovaných prostorách; část poslanců dolní komory upadla v podezření, že při hlasovací proceduře, zásadním způsobem ovlivňující státní rozpočet, byla fyzicky přítomna, ale duchem mírně mimo mísu. Z jejich pozdního prozření se vyvinul zásadní spor o jednacím řádu. Z nevyřešeného procedurálního sporu může odpochodovat stížnost k Ústavnímu soudu, tedy žádná prkotina.

Z horka roste i počet dopravních nehod, nejen kolizních situací na politické scéně. Není třeba klást přemrštěný důraz na tvorbu frakcí, tříštění jednotných názorů, a záludné kladení pomyslných min. I prostá únava umí vykonat své. Znáte takového supermana, který nedělá chyby? Chyba je omluvitelná.
Záludnosti se ovšem promíjejí hůř. A hlavně nezapomínají.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio