Václav Souček: Zákon o jednom každém

Zdá se to být taková hra se slovy: zákon o střetu zájmů řeší hlavně střet zájmů jednoho, Andreje Babiše, místopředsedy vlády a ministra financí, ale má mít rovněž důležitou, preventivní roli.

„V ČR je to bohužel tak, že co je možné zneužít, se bohužel dříve nebo později zneužívá…“ takto nezvykle otevřeně zaznělo v Poslanecké sněmovně před hlasováním. Nic nového – co není zákonem zakázáno, s tím se nakládá tak, jako by to bylo povoleno, a běda, pokud ustanovení zákona postrádá sankce za jeho porušení. Přestupníky pranýřovat coby delikventy je slaboučký čajíček.

„Lex Babiš“, návrh zákona o jednom z vlády, hodlá být zákonem „ o jednom každém, kdož vlastní co chce, ale současně nemůže dělat všechno, co chce“, a takto bude vypraven na cestu do Senátu. V tomtéž Senátu se nachází pár movitých vlastníků, kteří díky aktivitám v podnikání o hranicích svého podnikání budou hlasovat. Právo je jedno, výklad práva se různí. Ještě bude hodně veselo.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.