Václav Souček: Zákonodárci

Vládní koalice bez rozpaků poodstoupila od jednoho z právních předpisů o výběru odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad firem se státní účastí. Politickým trafikám tak hrana nezvoní, veškeré kvaltování v tomto ohledu by zřejmě bylo na škodu. Odkládá se, bohužel před sebe a pod nohy. Pro úklid v domácnosti doporučit nelze.

Logicky zní námitka, že „přece nebudeme psát zákon, jak chodit na WC“. Pravda - jisté záležitosti se neřešily složitými předpisy;hospody například mívaly výčep a lokál, kde se u piva kouřilo, a jídelnu, kde se samo sebou nekouřilo; stačilo k tomu, že tam bylo prostřeno bez popelníků. I dnes může být, že někde ve světě zruší značky na křižovatkách; platí tam potom prostá „přednost zprava“.
Jsou dokonce místa, kde funguje nepsaný zákon o jedné větě: „tohle se prostě nedělá“.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.