Václav Souček: Zbraně

„Lepší primitivní zbraň v rukách inteligenta, než naopak…“ můžete se chlácholit s kreslířem, když krájíte cibuli a přes slzy se šmiknete do vlastního palce. Utne se i mistr tesař, jak praví úsloví.

Politika se zhusta zaobírá přípravami na války minulé, zatímco vývoj zbraňových systémů spěje kvapem k ničivé dokonalosti. Kdo kdy tušil, co jsou to nějaké drony – a najednou to místo nad písečnými pouštěmi lítá nad Paříží. Civilní letadlo nad Ukrajinou nespadlo samo od sebe, pravdy se možná svět dobere někdy po padesáti letech. To by tak hrálo, aby zbraně nebyly předmětem kolosálních kšeftů. Autor se odkazuje na markantní ukázky z Hlavy XXII. Josepha Hellera, což je ovšem literární nadsázka.
Inteligentní zbraňové systémy v rukou inteligentů nejsou menší hrozbou,než v držení přežívajících amazonských indiánů, natož v rukou Boko Haram. Největší hrozbou pro lidstvo bude zřejmě inteligence, zejména ta na scestí. Umí si, inteligence, ochránit přístup k obchodu se zbraněmi výsadním systémem informací: taj.dův.mob.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.