Václav Souček: Zkušenosti

Říká se, že zkušenost je nepřenosná, a bude na tom hodně pravdy. Kdyby byla přenosná, nemohli by se někteří matadoři po léta etablovat v politice rozmanitým stylem, včetně přestupů z oddílu do oddílu, zkušení voliči by jim to zatrhli.

Jenže je tu háček zvíci harpuny; jestliže část voličského elektorátu sleduje politiku a politikaření z rychlíku, ještě větší část vnímá onu prchavou dobu předvolební (s hlavou zvednutou od vlastních existenčních starostí) jen jako projíždějící rychlík. Jen tak se mohlo stát, že několika velezkušeným partajím svíravě trnulo, a na poslední chvíli otrnulo, jen tak došlo k tomu, že programy a výsledky jsou výrazně nesourodé a zdánlivě nespojitelné.

Zdání však rádo klame, a tak i nepřenosná zkušenost obnáší výjimky z pravidel. V politice jsou možné na první signální nepředstavitelné kombinace; proto i nepřenosná zkušenost opravňuje zkušené k očekávání dohod.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio