Václav Souček: Změť

Vyznat se ve změti zájmů tohoto světa je složité, nesnadné, a místy i nemožné. Kdo vnese do jejich temných zákoutí trochu světla, tomu věnec budiž dán. Někdy k tomu stačí jedna rozvitá věta, suplující metr sebraných spisů:

„Říše a velmoci si nemohou dovolit trvalé spojence, mají pouze své trvalé zájmy.“
Tak rozmanitou optikou lze nahlížet na současné postavení Turecka, člena NATO, momentálně na nože se syrským prezidentem a s Iránem, ale především s Kurdy – ať tureckými, syrskými, či iráckými, nebo s Kurdy v řadách teroristů Islámského státu. Trvalé zájmy Turecka jsou diametrálně odlišné od trvalých zájmů někdejšího Kurdistánu.
Ve změti zájmů je předmětem zájmů našeho státu každý, kdo se jeví jako aktuální spojenec. Včetně těch Kurdů, jimž dodáváme střelivo.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.