Václav Souček: Zprávy pozoruhodné

V průběhu 39. týdne tohoto roku přistály na plochu veřejného mínění pozoruhodné zprávy: ministerstvo spravedlnosti uzavřelo smlouvy na dodání monitorovacích náramků pro vězně a ministerstvo financí zaúkolovalo specializovaný útvar, aby prověřil oprávněnost neúměrně vysoké ceny másla.

O tom elektronickém systému pro vězně se vede neuvěřitelná debata předlouhých osm let, a i tak si necháme tu vymoženost něco furiantsky stát. Snad se dopracujeme poznání - kdože má za uřícené ceny másla máslo na hlavě - o něco dříve, než nastanou starosti o jiné ceny řadou.

Podle údajů ČSÚ spotřeba másla dlouhodobě stoupá; v roce 2007 to bylo 4,2 kg, v roce 2015 už 5,5 kg na hlavu.

Traduje se takový omšelý vtípek o statistikovi, jenž se utopil, když chtěl přebrodit řeku, co byla v průměru jen metr hluboká.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.