Václav Souček: Zvyklosti

Každoroční rituál na konci školního roku doznává postupných obměn: kdysi vládlo heslo „za dobré vysvědčení knihu“, v éře Beatles byly v módě kytary, Cremona Luby vyráběla školní nástroje o překot.

Čas oponou trhnul; dnešní dárky jiného druhu začínají u nových mobilů a tabletů, není ale výjimkou, že dítě dostane za dobré vysvědčení vytoužené štěně.
Opačným směrem putují za vysvědčení všeho druhu nejčastěji květiny a bonboniéry, což kvitují obchodní řetězce. Neodbytná nápověda týdenních letáků přiměje k nákupu unifikované kytičky za stovku i samoživitelku, která má jinak hluboko do kapsy a oželí proto desítku zlevněných jogurtů.
Jsou zaužívané zvyklosti, které si nedovolíme v zájmu svých dětí narušit.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.