Naše akce6. srpna  2014 v 11:15  

Anna Hýžová - Vitariánství jako Cesta - živá strava nebo-li raw food

Živá strava - Raw sandwich - Foto: Milan Baják

Živá strava - Raw sandwichFoto: Milan Baják

Když se řekne syrová strava, mnoho lidí si představí pouze či převážně „studené“ a „neupravené“ jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či petržele na talíři, možná ovoce a tím to končí.

Živá strava - Anna Hýžová - Foto: Milan Baják

Živá strava - Anna HýžováFoto: Milan Baják

Když se řekne syrová strava, mnoho lidí si představí pouze či převážně „studené“ a „neupravené“ jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či petržele na talíři, možná ovoce a tím to končí. 

Okurková polévka - Foto: Anna Hyžová

Okurková polévkaFoto: Anna Hyžová

Pojmy jako syrová strava, živá strava, přirozená strava, raw food, raw foodism, vitariánství či rawtariánství znamenají však stravu či způsob stravování, kdy se všechny potraviny = jídlo i pití (ovoce, zelenina, bylinky, jedlé houby, semínka, ořechy, obilí...) konzumují v co nejpůvodnější podobě, tedy tak, jak je připravila moudrá matka Příroda

Raw guláš - Foto: Anna Hyžová

Raw gulášFoto: Anna Hyžová

Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové byla ve středu 6. srpna 2014 Anna Hýžová. Představila Školu živé stravy. Jinak řečeno - Vitariánství jako Cesta aneb živá strava nebo-li raw food. Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině. 

Rajčata v estragonu - Foto: Anna Hyžová

Rajčata v estragonuFoto: Anna Hyžová

Recepty na živou stravu od Anny Hyžové: 

Okurková polévka
Suroviny na 1 porci: 150 g okurky, 10 g řapíkatého celeru, 1 g česnek, 1/4 lžičky kurkumy, čerstvý libeček 3 lístky, kopr snítka, 50 ml voda
Vše zmixujeme
16 g jarní cibulka - do polévky nakrájet na kroužky + trochu rukoly
Obsahuje 90% vody, 2,5 %cukru a minerály a vitamíny, především vitamín C. Po zpracování okurku hned jíme, neboť dochází rychle ke ztrátě vitamínu C. Pročišťuje celkově organismus a povzbuzuje ledviny. Působí příznivě a hojivě na pokožku. 

Raw guláš
Suroviny na 1 porci: 80 g cukety, 5 g sušených rajčat - namočit na cca 2 hod - jsou-li už zralá čerstvá, tak 1 čerstvé, 20 g červené papriky, 3 g česneku, špetka chilli, 0,5 g pískavice, 50 ml vody, 1 lžíce olivového oleje
Vše zmixujeme.
Nakrájíme na kostky: 30 g červené papriky, 30 g cukety - neloupat, 30 g žampionu nebo hlívy
10 g jarní cibulky - nakrájíme na kolečka
10 g červené cibule - nakrájíme na proužky
Vmícháme do umixované směsi.
Příloha: raw chlebíček, pohankový knedlík
Je potřeba, aby měl guláš „štych“ - byl ostřejší česnekem, cibulí a chilli. Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí. Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev. 

Rajčata v estragonu
Suroviny: 4 stroužky česneku, 2 snítky čerstvého dobromyslu, 4 snítky čerstvého estragonu, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 6 rajčat
Ingredience smícháme. Rajčata nakrájíme podélně na čtvrtky a vložíme do marinády. Necháme marinovat minimálně 4 hod.
Rajčata lze přidat k cuketovým rolkám, cuketovým nudlím, nebo k salátu, nebo jen tak.
Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu - velké množství solaninu - toxická látka (v lilkovitých rostlinách, např. brambory) - je to přirozená ochrana rostlin před škůdci.
Zralá rajčata jsou bohatá na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahují také vitamín B, lykopeny, chrom a draslík. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Májí vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahují téměř žádný. 

Pořad: Radioporadna  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:08  |  Délka pořadu: 30 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  silnice I/14 (ulice Jiráskova), Rychnov nad Kněžnou, okr. Rychnov nad Kněžnou, práce na údržbě mostu, zúžené jízdní pruhy, Od 10.07.2017 08:00 Do 17.09.2017 23:59, částečná uzavírka silnice I/14 v ulici ...
  Od 29.7.2017 07:00 do 19:00; na silnici 284 v obci Miletín okres Jičín; trh; komunikace dočasně uzavřena; Svatojakubských trhů lidových řemesel.
  silnice III/28010, v katastru obce Sobotka, část obce Staňkova Lhota - v katastru obce Markvartice, část obce Rakov, okr. Jičín, uzavřeno, práce na silnici, Od 06.07.2017 13:36 Do 05.11.2017 20:00, rekonstrukce ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace