Chcete znát recept na ukrajinskou křenovou vodku?

20. červenec 2014

Léto přeje volnějšímu pracovnímu tempu a dovoleným. To ale jen sotva může potvrdit ředitel královéhradeckého Cinestaru Petr Provazník. Muž, který vládne filmovému království z osmi kinosály přesto v čase delšího volna rád cestuje. Zamiloval si Ukrajinu, na kterou se vydal se štábem České televize před pár týdny.

Při adrenalinovém výletu se stačil ztratit v liduprázdných horách, ochutnat vodku s křenem, vykoupat se v minerálce, kterou ohřívaly ohnivé kotlíky, seznámil se s medvědy a konečně zjistil jak to bylo s Nikolou Šuhajem loupežníkem v Koločavě…

Petr Provazník, Erik Folta, Starosta Kolčavy Vasilij Chudinec, Klára Morávková, Erik Knajfl, učitelka a majitelka hospody Četnické stanice Natálka Tumarec

Nikola Šuhaj (3. dubna 1898 Nižní Koločava - 16. srpna 1921 polonina Žalopka) byl podle jednoho názoru podkarpatský národní hrdina, podle názoru jiného zločinec, který se vzpíral spravedlnosti práva. Každopádně se díky knize Ivana Olbrachta, vydané poprvé roku 1933, stal legendou.

Milan Uhde a Miloš Štědroň pak jako variaci na Olbrachtova Nikolu Šuhaje loupežníka vytvořili Baladu pro banditu. Bylo tu, bude tu... Už čtyři desetiletí se téměř zlidovělý muzikál úspěšně vrací na divadelní prkna a znovu vypráví baladu z Podkarpatské Rusi, která rozžíhá ohně lásky na poloninách a oživuje píseň života a smrti.

Tak trochu filmové vyprávění vás čekalo v neděli 20. července 2014 po 18 hodině v pořadu Evy Boudobé Návštěva. Příjemný poslech!


Zvětšit mapu
autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.