Den na stopě s Českým rozhlasem Hradec Králové

26. duben 2016

V úterý 26. dubna jsme vás nechali nahlédnout do práce kriminalistů, vyzkoušeli jsme si, jestli bychom obstáli v policejních testech, probrali jsme některé východočeské kriminální kauzy a poradili jsme vám také jak se bránit krádežím, nebo přepadení.

26. dubna - byl prostě Den na stopě s Českým rozhlasem Hradec Králové.

Pomáhali a chránili jsme společně s Policií České republiky.

Hostem Jakuba Schmidta byl v 8:35 ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové Luděk Čížek, vedoucí odboru obecné kriminality krajské policie Královéhradeckého kraje.

Řada z nás si dovede práci kriminalistů představit jen díky detektivkám a zahraničním seriálům. Je to v terénu opravdu podobné? K jakým případům vaši kriminalisté nejčastěji vyjíždí? Jak vůbec vypadá ohledání místa činu například u vraždy?

Co se týče vražd - je Královéhradecký kraj klidným regionem? Kriminalista musí být rozhodně i dobrý psycholog. Je tomu tak? Pokud by se někdo chtěl stát kriminalistou, co musí takový člověk splňovat?


Jak je to náročná práce pro samotné policisty? Nosí si práci i takzvaně domů, nebo když odejdou z kanceláře a zavřou za sebou dveře, nechávají práci tam?

To vše se dozvíte z rozhovoru s Luďkem Čížkem, vedoucím odboru obecné kriminality krajské policie Královéhradeckého kraje.

Odbor kriminalistické techniky a expertíz. Své pracoviště reportérovi Ondřeji Vaňurovi ukázal balistik Roman Kramář

Po 11. hodině dopolední přivítala Lucie Peterková ve studiu Ivanu Ježkovou, mluvčí krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje a Evu Hudcovou, policejní personalistku.

Asi nejčastěji se s prací policie setkáme při různém vyšetřování krádeží. Právě teď, na jaře, řada lidí objeví například vykradenou chatu nebo chalupu. Jak se chovat v případě že nám v zimě chalupu navštívili zloději? S tématem rozhodně souvisí i krádeže v bytech a domech. Existuje vůbec způsob jak efektivně nemovitost zabezpečit?

Nejen krádeže v bytech a na chatách a chalupách zaměstnávají policii. Hlídky čeká v Královéhradeckém kraji jedno z nejvytíženějších období roku a to turistická sezóna. Měli bychom určitě být opatrní a nedávat šanci zlodějům.

A řeč byla také o náboru Policie České republiky do svých řad. Kdo může nastoupit k policii? Jsou nějaká omezení? Jak vypadá vlastní výběrové řízení? Z čeho se skládá? Patří fyzické testy k těm náročnějším? Zvládnou je všichni uchazeči? Z čeho se skládá psychotest? Dá se říct, že psychotesty jsou tedy doslova sýtem a neprojde přes ně každý? A kolik teď potřebuje policie lidí?

To vše se dozvíte od Ivany Ježkové a Evy Hudcové.

Příjemný poslech!


DEN NA STOPĚ

24 hodin denně 7 dní týdnu jezdí po královéhradecké části dálnice D11 aspoň jedna hlídka dopravních policistů. Čas od času se navíc s dalšími hlídkami zapojují i do dopravně bezpečnostních akcí. Při těch jim pravidelně pomáhá třeba i autobus. Právě díky němu si pak posvítí hlavně na řidiče kamionů.


DEN NA STOPĚ

Různá sportovní utkání nebo demonstrace. To jsou nejčastější akce, na kterých se o naše bezpečí starají policejní pořádkové jednotky. V Královéhradeckém kraji v nich slouží zhruba stovka policistů. I když se může zdát číslo na první pohled jako nízké, tak stačí. Jediná jednotka si totiž dokáže poradit i s desetinásobně větším davem. Převahu policisté mají hlavně díky pravidelnému a tvrdému výcviku. Na jedno cvičení vás zavedeme do Josefova.


DEN NA STOPĚ

Odbor kriminalistické techniky a expertíz. Pod tímto složitým názvem se skrývá velmi důležitý úsek policejní práce. Právě díky tomuto odboru totiž policisté dokáží zpracovat stěžejní stopy a důkazy. Ty pak pomáhají usvědčit pachatele, například i vražd. Na krajském ředitelství policie v Hradci Králové tak můžete najít odborníky přes daktyloskopii, genetiku, chemii, biologii nebo třeba balistiku. Své pracoviště reportérovi Ondřeji Vaňurovi ukázal balistik Roman Kramář.

DEN NA STOPĚ

V Královéhradeckém kraji v současné době slouží 1761 policistů. Do ideálního stavu jich zhruba 50 chybí. Policie se proto snaží lákat nové adepty. Získat jich potřebuje co nejvíce, protože celým přijímacím procesem nakonec projde jen čtvrtina zájemců. Nejvíce lidí odpadne hned na začátku při takzvaných psychotestech. Kliky, sprinty, běh na 1 kilometr a hlavně psychotesty. To vše musí úspěšně zvládnout uchazeč o práci u policie. Přijímačky si na vlastní kůži vyzkoušel náš reportér. Jak dopadl?

autoři: ova , par
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.