Slovenský den s Českým rozhlasem Hradec Králové!

28. říjen 2014

V úterý 28. října, na Státní svátek, připravil Český rozhlas Hradec Králové pro své posluchače další tematický, tentokrát Slovenský den. Čo sa vám vybaví, keď sa povie Slovensko?

Slovensko je jediným cizím státem, kde se bez problémů dorozumíte česky. Na Slovensku žije asi o polovinu obyvatel méně než u nás. Turisticky je Slovensko velmi zajímavou a atraktivní zemí. Nejvíce navštěvované jsou Vysoké a Nízké Tatry. Najdeme zde mnoho krásných zámků a hradů, hodně navštěvované jsou také slovenské lázně s termálními prameny. A víte, co znamenají tato slovenská slova: čučoriedky, ťava, jedáleň, parkovisko, izba, ceruzka či korytnačka?

V 8:35 hodin bude naším Hostem ve studiu Júlia Špalková předsedkyně Regionálnej obce Slovákov v Hradci Králové.

Cieľom Obce Slovákov v Českej republike je udržiavanie a pestovanie národného povedomia svojich členov, vytváranie podmienok pre naplňovanie ich kultúrnych a spoločenských potrieb. Hlavným obsahom činnosti ROS HK je pestovanie "slovenskosti" a vzájomnosti Slovákov a Čechov, ako aj účasť na verejnom živote v Hradci Králové. Svojou činnosťou chce naďalej rozvíjať vzťahy s družobným mestom Banská Bystrica. Ciele ROS HK sa realizujú prostredníctvom besied, prednášok, priateľských stretnutí, ako aj ostatnou kultúrnou, osvetovou a verejne prospešnou činnosťou. Postupne by mal byť vytvorený kvalitný informačný servis pre priaznivcov česko-slovenských vzťahov.

Tajemná Lípa u Mrtole

Po 11 hodině dopolední pak bude naším hostem Mgr. Zdeňka Kulhavá z Muzea východních Čech v Hradci Králové. A řeč bude o státních symbolech České republiky. Všichni ví, že lípa je český národní symbol, ale již málokdo tuší, jak se jím vlastně stala.

Po celé úterý uslyšíte opět krásnou slovenštinu, třeba v podání Jula Satinského. Vrátíme se do minulosti, přivítáme zajímavé hosty, uslyšíte zajímavosti i aktuality od našich nejbližších sousedů. A samozřejmě i slovenské písničky!

A zapojit se můžete i vy. Posílejte své fotografie ze Slovenska, nebo nám napište, co se vám vybaví, když se řekne Slovensko. Tak dopočutia v útorok pri Slovenskom dni.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.