Užijte si Den v klobouku s Českým rozhlasem Hradec Králové!

10. říjen 2014

Klobouk je součást oblečení, slouží jako pokrývka hlavy. Ve srovnání s čepicí je větší a propracovanější a především se dělí na tři části: střecha či korpus mívá ploché dýnko, spodní okraj je široký, plochý nebo zvlněný, zvaný krempa, obepíná celý obvod klobouku jako okruží. Nemá-li klobouk krempu, může mít čelní štítek.

Na pátek 10. října 2014 pro vás připravil Český rozhlas Hradec Králové spolu s Českým rozhlasem Pardubice další tematický den, tentokrát Den v klobouku! Je slušností pro muže i ženy brát si klobouky na určité události, např. na dostizích! A právě v neděli 12. října 2014 se v Pardubicích poběží náš nejslavnější dostihový závod - Velká Pardubická. Přímý přenos z něj uslyšíte mezi 16 a 17 hodinou!

"Den v klobouku a s koňmi" - 10.10.2014
08:10 hodin - telefonát s hercem Josefem Dvořákem o „Králicích z klobouku“
08:35 hodin - Host ve studiu: Ing. Michael Skalický - ředitel - Dostihového spolku Pardubice - rozhovor o Velké Pardubické a kloboucích na dostizích
PéHáčko
09:10 hodin - "Za hranicemi regionu" - Jiří Hošek - zahraniční rozhlasový zpravodaj ve Velké Británii. Téma: tradice dostihů a klobouků, které k dostihům neodmyslitelně patří, sázky na koně a oblíbenost dostihového sportu09:20 hodin - Hobby Jany Tomkové - jezdectví a koně
10:00 hodin - VIP host PéHáčka: zpěvák Ondřej Ruml
11:10 hodin - rozhovor se sběratelkou Šárkou Kučerovou, majitelkou Galerie klobouků na zámku Nové Hrady u Pardubic
11:20 hodin - Radioporadna: Hana Potměšilová - ředitelka projektu Srdcerváči a nadačního fondu NFOZP (Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením)14:35 hodin - rozhovor s módní návrhářkou Jitkou Šedovou
Dále uslyšíte v průběhu dne reportáž Jiřiny Mužíkové: Modistka - Marie Mixová - výstava na zámku v Pardubicíchce - workshop pro veřejnost - výroba ozdob na klobouky - historie klobouků.

A co uslyšíte v neděli 12. října? Kromě podrobného volebního zpravodajství samozřejmě i detailní informace o letošní Velké pardubické. Na pardubickém dostihovém závodišti bude sportovní redaktor Ota Gutwirth. Právě on nabídne i hodinový přímý přenos včetně přímé reportáže z hlavního dostihu nedělního programu. Ten nabídnou Český rozhlas Pardubice i Český rozhlas Hradec Králové mezi 16. a 17. hodinou. A to není vše!
Zdeněk Novák a Tereza Brázdová vás zavedou už o dvě hodiny dříve, tedy mezi 14. a 15. hodinou, v přímém přenosu do zákulisí dostihového závodiště.

Klobouk je doložen již na vyobrazeních ze starověké Mezopotámie a Řecka. V Evropě se klobouky hromadně začaly znovu užívat až od 15. století. Klobouk byzantského císaře, římských císařů Zikmunda Lucemburského nebo Rudolfa II. při některých příležitostech nahrazoval panovnickou korunu, stejně jako knížecí klobouk (tzv. Herzogshut) rakouských knížat. Významnými obdobími rozvoje klobouků byly renesance, baroko a historické styly oblékání v 19. století.

Moderátorka Pavla Kindernayová v klobouku!

Klobouky byly a jsou často odznakem důstojenství (panovníků, církevních představitelů), úřadu nebo povolání, byly a dodnes jsou také součástí některých uniforem a livrejů.

V současnosti je nošení klobouků příležitostné, z praktických důvodů stále trvají klobouky sluneční. U mužů bývá tradiční typ městského klobouku chápán jako módní prvek nebo určitá extravagance. Ženy většinou užívají klobouky při významných společenských událostech, například bílý klobouk se závojem jako svatební, nebo černý klobouk se závojem jako smuteční.

Je slušností pro muže i ženy brát si klobouky na určité události, např. na dostizích se stále nosí pánský klobouk "trilby". K bontonu dodnes patří smeknout klobouk při vstupu do domu, při veřejném nesení státních symbolů (zejména vlajky), při produkci státní hymny, během pohřbů nebo pokud jede okolo pohřební vůz s nebožtíkem - platí jen pro muže.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: KLO
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.