V Ratibořicích vzniklo první herecké muzeum v Čechách. Vysíláme z Hereckého domu Viktorka

12. květen 2017

V pátek 12. května dopoledne připravil pro své posluchače Český rozhlas Hradec Králové od 9:00 další přímý přenos, tentokrát z otvírání Hereckého muzea v Ratibořicích. Hlavním hostem bude iniciátor projektu, režisér Tomáš Magnusek. Od mikrofonu se na vás těší Lada Klokočníková a Zdena Kabourková.

Za celým projektem stojí od nápadu po realizaci režisér Tomáš Magnusek, kterému se podařilo zpřístupnit muzeum v květnu 2017: „V tomto regionu pracuji žiji, miluji ho. Okolo této budovy jsem chodil a myslel si na ni téměř čtyři roky. Další tři roky jsem se snažil své myšlenky postupně realizovat".

„Zprvu bláhový, leč potenciálem nabitý nápad, zasáhl hlavně mou rodinu, která si díky tomu sáhla na dno nejen fyzických sil. Ne jinak tomu bylo od začátku u kamarádů, přátel a pár nadšenců. Postupem krátkého času přibylo několik firem, podnikatelů, řemeslníků, bez kterých by tento projekt zůstal pouze v mé hlavě nebo na papíře. A jim patří opravdový a hluboký dík. Při vstupu do objektu je všem věnovaná zeď slávy a díků," říká Tomáš Magnusek.

Čtěte také

Objekt muzea nese název Herecký dům Viktorka a stal se novou turistickou zajímavostí nejen v Ratibořicích, ale minimálně v celé České republice.

Návštěvníkům je k dispozici muzeum, restaurace, víceúčelový sál, pokoje hotelového typu a zázemí pro hosty. U budovy vznikl rovněž první chodník slávy a připravuje se herecká alej, která bude připomínat osobnosti, které už nejsou mezi námi.

Myšlenkou vybudovat herecké muzeum bylo od prvopočátku důstojné vzpomenutí a co možná nejširší vzpomínka na ty, kteří svým životem a uměním provází a obohacují současné generace, ale i ty před námi. Proto ve spojení s umělci našich srdcí nebo jejich potomky vám přinášíme expozici dosud nevídanou jak svým rozsahem, tak svou hodnotou. Budete si moci zavzpomínat na krásné zážitky a tak trochu proniknout do soukromí vašich lásek a hrdinů.

Nedílným doplňkem muzea je stylová restaurace. Restaurace má koncept tradiční české kuchyně. Účelem tohoto počinu je naplnění pohodových výletů do kraje Boženy Němcové.

Pro ostatní doprovodné akce, ale i celoročně návštěvníkům malebného údolí Ratibořic, nabízí Viktorka možnost ubytování, odpočinku a relaxace.

Zveme vás proto do tohoto koutu naší země. Pojďte navštívit zajímavý zrealizovaný nápad „vybudovat něco výjimečného v našem regionu, co sahá dál než za hranice České republiky."

autoři: KLO , KAB
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.