„Nikdy není pozdě si začít hrát," tvrdí čerstvý držitel Thálie Jiří Vyšohlíd

30. duben 2016

Loutkoherec Jiří Vyšohlíd patří už tři desítky let neodmyslitelně ke královéhradeckému divadlu Drak. Skvělý muzikant neúnavný herec a zábavný, charismatický vypravěč, se učí pořád něčemu novému. Ve svých osmašedesáti začal aktivně jezdit na kole a ve svých třiasedmdesáti sestavil třígenerační kapelu osobitých muzikantů.

Kdo by to byl řekl, že držitel prestižních mezinárodních cen z jazzových festivalů a ceny za kreativní divadelní tvorbu pro děti jako malý kluk nesnášel hodiny klavíru, přecpával se čokoládou a vymlouval se na bolesti břicha, aby nemusel na povinné hudební kondice.

Čtěte také

Jiří Vyšohlíd patří k lidem, kterým nestačí se v jednom okamžiku věnovat pouze jedné činnosti. To je podle herce, muzikanta a režiséra královéhradeckého Divadla Drak vlastně nuda. A na tu si milovník jazzu a černošské rytmiky nemůže stěžovat ani po 40 letech hraní na jevišti.

Myslím si, že největší odměnou je radost dětí v hledišti. To je totiž publikum, které je přirozené, nezná faleš a konvence. Je upřímné a netleská jen proto, aby se zavděčilo. Samozřejmě, že se děti mění, ale v jádru se vyvíjejí stejně.Jiří Vyšohlíd, čerstvý držitel Ceny Thálie

Herec, režisér a hudební skladatel Jiří Vyšohlíd, který je už třicet let členem uměleckého souboru Loutkového divadla Drak Hradec Králové, je doslova univerzálním divadelníkem.

Vystudovaný loutkoherec se objevuje na jevišti Draku v řadě rolí, pod některými inscenacemi je podepsán jako autor a režisér, pro mnohé vytvořil nebo upravil hudbu. Je nenapodobitelný v tom, jak dokáže využít tóny i hudební nástroje jako zvuky dokreslující atmosféru.

Jiří Vyšohlíd

Své kolegy v divadle učí hrát na hudební nástroje a hlavně pro dětského diváka hledá nové a nové formy vyjádření dětského světa. Neuchyluje se k moralitám a přitom v jeho autorských inscenacích jsou morální hodnoty přítomné, což ostatně platí pro celý program Loutkového divadla Drak.

Jeho krédem je, aby představení především bavila samotné herce - a pak i diváky.

A jeho temperament a životní nadšení je odpovědí pro ty, kteří se vymlouvají na svůj věk. „Nikdy není pozdě si začít hrát," říká čerstvý držitel Thálie.

O své herecké trémě, o tom, proč nehrál velké dramatické role a proč považuje muziku za svůj paraván, byla řeč v sobotu 30. dubna 2016 po 18. hodině v pořadu Návštěva.

K poslechu vás zve Eva Boudová.


Zvětšit mapu
autor: ebo
Spustit audio