Diamantová svatba manželů Vašatových. Úcta, láska k rodině a pokora. To je jejich recept na život

7. květen 2016

Nejsou známí. Neproslavili se ani prací, ani vědomostmi, cestováním nebo psaním knih. On si ji vyhlídl, pozval ji na schůzku, vzali se a ... vydrželi spolu 60 let.

Manželé Vašatovi z Ledské na Rychnovsku se poznali na taneční zábavě. Pan František si tam Růženku vyhlídl, a jak sám říká, hned věděl, že ji chce za ženu.

Nějakou dobu se scházeli a v roce 1956 se vzali.

V dubnu letošního roku oslavili diamantovou svatbu.

Možná si řeknete, co je na tom?

Ze statistik ale vyplývá, že se u nás rozvede téměř polovina manželství. V průměru po 13 letech společného soužití. Nejčastěji se ale manželé rozcházejí po třech až pěti společných letech. V posledních letech také přibývá rozvodů partnerů, kteří spolu byli víc než čtvrt století.

Vašatovi jsou však spolu 6 desítek let.

Čtěte také

Sami připouštějí, že neměli vždy na růžích ustláno a že se museli dohodnout na mnoha kompromisech, i když jim třeba předcházela hádka.

Oba říkají, že z manželství se neutíká, že problémy je potřeba řešit - a oni všechny vyřešili.

Manželé Vašatovi oslavili 60 let společného života. Jaký je jejich recept na dlouholetý spokojený vztah?

Přestáli i několik prvních let manželství, kdy se jejich veškerý rodinný život odehrával v jedné místnosti společně s tchýní a tchánem paní Růženy. A vychovali dceru a syna, vnoučata a teď se těší z pravnoučat.

Chcete znát jejich recept na dlouholetý, spokojený vztah?

Podle nich žádný neexistuje. Kromě úcty, lásky k rodině a hlavně dětem, kompromisů, určité dávky pokory a chuti všechno zlé překonat.

K příjemnému poslechu vás zve autorka Kristýna Štanderová.

autor: KS
Spustit audio