I v jarních dnech odcházejí báječní lidé. Vzpomínka na nedožité 90. narozeniny Milana Sandhause

12. březen 2017

V pořadu Návštěva v neděli 12. března 20017 odvysílá v 18:30 hodin Český rozhlas Hradec Králové k nedožitým devadesátinám Milana Sandhause rozhlasový portrét toho skvělého herce. Zajímavá osobnost je hostem hradeckého rozhlasu každou neděli odpoledne. Rozhlasový portrét tvůrčího člověka, ve kterém se nedozvíte pouze o jeho profesi, ale i o věcech a názorech osobních, které často zůstávají veřejnosti ukryty.

Dlouholetý člen Východočeského divadla v Pardubicích byl nejen skvělý herec na prknech, co znamenají svět. Byl stejně vynikajícím také za rozhlasovým mikrofonem.

O tom není pochyb.

Stačí sáhnout do archivu Českého rozhlasu a potom žasnout, jaký to byl profesionál.

Logo

11. března 2017 by Milan Sandhaus oslavil 90. narozeniny.

Archivní pořad, který jsme pro vás připravili, natočili Marta Růžičková a režisér Pavel Krejčí v roce 1997 na oslavě umělcových 70. narozenin.

Byl to také poslední rozhovor, poslední pozdrav Českému rozhlasu, se kterým Milan Sandhaus spolupracoval takřka půl století.

17. dubna 1998 odešel Milan Sandhaus do hereckého nebe...

Jaro dovede být neobyčejně štědré. A přesto dovolí, aby v jeho krásných dnech „odcházeli" báječní lidé. Nebo snad právě proto?

Říká se, že je to dané jen vyvoleným. Ale nás napadá něco jiného.

Nedovedeme sice vzkřísit život, zato oživit vzpomínky umíme docela dobře. Zvlášť, jde-li o člověka s víc než hezkým vztahem k Českému rozhlasu Hradec Králové. Takový byl i herec Milan Sandhaus.

Příjemný poslech!

Milan Sandhaus (vpravo) s Alexejem Gsöllhoferem v Baladě z hadrů (1982)
autoři: Marta Růžičková , Pavel Krejčí
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.