Mezi člověkem a vírou v cosi vyššího, leží často hlubina poznání sebe sama, říká fotograf Jan Pohribný

6. červen 2015

Mezinárodně uznávaný fotograf Jan Pohribný je známý tím, že světlem maluje na svých fotkách po krajině, lidech i spirálách. Právě prastaré a starobylé kultury a jejich odkazy v přírodě jeho fotoaparát stále objevuje.

A to od doby, kdy poprvé začal fotit. Bylo to někdy kolem roku 1969, kdy v Bazilice svatého Marka v Benátkách našel svůj první foťák.

Jan Pohribný se věnuje zejména krajinářské fotografii a land-artu. Ve své fotografické tvorbě využívá jako tvůrčí postupy vícenásobnou expozici v kombinaci s pohybovou neostrostí.

Spojuje nejen principy pohybu, výrazných barevných stop či monochromatických řešení, ale využívá také světelné malby, která „zviditelňuje“ energie zvolených přírodních lokalit či posvátných kamenů vztyčených lidskou rukou.

"Mezi člověkem a vírou, vírou v cosi vyššího, leží často hlubina, hlubina poznání sebe sama. Je to návrat do kruhu zasvěcení, k dotyku věčného světla, jež v sobě nosíme", říká fotograf Jan Pohribný, který je držitelem titulu QEP (Qualified European Photographer).

Za svou knihu Kreativní světlo ve fotografii se Jan Pohribný stal rozhodnutím Asociace profesionálních fotografů České republiky "Osobností české fotografie za rok 2011".

Fotograf a pedagog Jan Pohribný (uprostřed) přebírá cenu „Osobnost české fotografie 2011“

V publikaci nejen vysvětluje, ale na množství snímků také ukazuje možnosti využití přirozeného denního světla, umělého osvětlení i jejich kombinací. Pohribný, známý svými netradičními postupy a světelnými konstrukcemi, pracuje v publikaci s obrazovými ukázkami ze své tvorby, ale i s odkazy na další tvůrce v oblasti komerční i volné tvorby.

Jan Pohribný získal také několik ocenění v soutěži Czech Press Foto, především v kategorii Umění a kultura.

Jaký je rozdíl mezi focením na efekt a fotografiemi, které předávají živé zážitky toho, kdo je pořídil, se dozvíte v pořadu Návštěva.

K poslechu vás v sobotu 6. června 2015 po 18. hodině pozvala autorka Eva Boudová.


Zvětšit mapu
autor: ebo
Spustit audio