Na hodiny tělocviku jsem se vždy těšila, vzpomíná atletická legenda Jarmila Kratochvílová

1. srpen 2015

Už více jak 30 let čeká Jarmila Kratochvílová z Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku na okamžik, kdy bude překonán její světový rekord v běhu na 800 metrů. Zdá se ale, že hodnota 1 minuta 53 sekund a 28 setin je pro světové atletky nedosažitelná a ještě nějaký čas odolá.

Držitelku nejstaršího atletického rekordu pod širým nebem, která má hodně společného i s východními Čechami, to samozřejmě těší.

„Pocházím z nesportovní rodiny, takže mne nikdy nenapadlo, že se budu věnovat atletice. Ale musela jsem doma hodně pomáhat, což mi dodalo sílu, a je pravda, že mi bylo trochu divné, že jsem na základní škole předběhla všechny kluky. Ale až můj učitel tělocviku si mne malinko všiml, a doporučil mi, ať na střední škole navštěvuji atletický kroužek," vzpomíná na své běžecké začátky Jarmila Kratochvílová.

S atletikou začala naplno až v sedmnácti letech, což je ve srovnání s dnešní dobou pozdě, mnohé sportovkyně i z řad svěřenců Jarmily Kratochvílové v tomto věku už spíše končí. A je to škoda, říká Kratochvílová: "Když umí kluk nebo holčina krásně běžet, je radost se na to koukat. A sledovat třeba Bolta, to je nádherný zážitek."

Světový rekord Jarmily Kratochvílové dosud nikdo nepřekonal. A ona, i když nerada, přiznává, že měla při tehdejším fantastickém běhu ještě rezervy. Velkou formu ale bohužel nemohla zužitkovat naplno, o rok později po běhu v Mnichově se nemohla z politických důvodů zúčastnit olympiády v Los Angeles v roce 1984.

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání, Jarmila Kratochvílová

„Bylo to velké zklamání, nejen pro mě, ale pro všechny československé sportovce. Já si vysnila, že ukončím kariéru velkým závodem. Takhle jsem ale zase závodila ještě krásné tři další roky," říká atletická legenda.

Po ukončení aktivní kariéry se věnuje Jarmila Kratochvílová trénování na čáslavském stadionu. Má ráda sluníčko, teplo, velkou oporu má ve své velké rodině, se kterou žije dodnes v rodném Golčově Jeníkově.

Co říká jedna z nejslavnějších sportovkyň Československa na své atletické následovníky? Jak vnímá přístup svých svěřenců ke sportu?

Pořad Návštěva Františka Mifka jsme vysílali v sobotu 1. srpna 2015 po 18. hodině.

Příjemný poslech!

František Mifek s atletickou legendou - Jarmilou Kratochvílovou
autor: František Mifek
Spustit audio