Nechme se inspirovat přírodou, to je krédo botanika Václava Větvičky

30. květen 2015

Když jsem chtěla natočit Návštěvu s dr. Václavem Větvičkou, velkou osobností nejen české botaniky, zavedla jsem ho do jednoho z nejhezčích koutů Hradce Králové, do Jiráskových sadů. A botanik se v mém hostu pochopitelně nezapřel. Dozvěděla jsem se například, že není ošklivých květin a vyslechla návod jak nerozjímat, ale přírodou se nechat inspirovat. Příjemný poslech společné procházky rozkvetlým sadem přeje v sobotu 30. května po 18. hodině autorka pořadu Jiřina Mužíková.

Popularizátor říše rostlin i rozhlasový glosátor, dendrolog a botanik, dlouholetý ředitel botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy či vedoucí parku v Průhonicích a současný zámecký zahradník ve Štiříně - to vše v jedné osobě - Václav Větvička.

„Nepřísluší mi označení doktor, nepovažuji se za botanika a nejsem moderátor. Jsem Václav Větvička. To musí stačit,“ skromě podotýká.

Od roku 1997 vystupoval Václav Větvička také v ranním bloku ČRo 2 - Praha Dobré jitro, a to jak krátkými informacemi o rostlinách, tak občas moderoval celý ranní nedělní blok Dobrého jitra. Záznamy rozhlasových příspěvků s Václavem Větvičkou vyšly poté knižně v řadě rozhlasových Dobrých jiter.


Zvětšit mapu
Spustit audio