Nejen nejstarší přehlídkou amatérského divadla na světě se pyšní rodiště Aloise Jiráska

1. srpen 2017

Zveme vás do malebného města, které leží na severovýchodě Čech, nedaleko hranice s Polskem, v nadmořské výšce přibližně 364 m. Nachází se při jižní hranici CHKO Broumovsko, na rozhraní Broumovské vrchoviny a Podorlické pahorkatiny; protéká jím řeka Metuje, do níž se zde vlévá Zbečnický potok. A známé je především jako rodiště významného spisovatele Aloise Jiráska. Už víte kam se dnes podíváme?

Se starostkou Hronova Hanou Nedvědovou si budeme povídat o krásném městě a také o divadle, které je zde jako doma. Svátek divadla se už blíží.
Už to klepe na dveře, v pátek 4. srpna u nás začíná už 87. ročník Jiráskova Hronova, což je pravděpodobně nejstarší přehlídka amatérského divadla nejen v Evropě, ale i na celém světě.

Kolik bude u vás letos souborů, kolik přijede divadelníků do Hronova?
Tak je to neuvěřitelné, ale mělo by u nás letos na Hronově vystoupit 59 souborů. A ty by měly sehrát celkem 122 představení. Hrajeme v Jiráskově divadle, v Sále Josefa Čapka, v sokolovně, v malé tělocvičně. A hrát se bude také ve stanu v parku, to je trošičku taková novinka. Takže se to všechno určitě stihne.

Už víte, kdo přijede na slavnostní zahájení a na koho se tedy můžeme těši?
Já jsem velmi ráda, že mé pozvání přijal docent Milan Uhde. Je to taková stálice Jiráskova Hronova. Vloni jsme s ním slavili jeho 80. narozeniny na Jiráskově Hronově. Přijedou i další významní hosté. Ale nejvíc si vážím toho, že přijede Milan Uhde. V sobotu 5. srpna o půl čtvrté odpoledne je slavnostní zahájení, máme připraveno takové maličké překvapení pro všechny, kdo přijdou. Vystoupí orchestr místní základní umělecké školy, a to slavnostní zahájení se vždy nese v takovém rozpustilém duchu. My si moc na ty oficiality nehrajeme a doufám, že to tak bude i letos.

Vy jste zmínila uměleckou školu. Vy jste tam prý také chodila?
Chodila. Chodila jsem hrát na akordeon. Ale my teď máme úplně novou základní uměleckou školu, máme takový polyfunkční dům na Komenského náměstí, je to kousíček od rodného domku Aloise Jiráska. Je tam nejen ZUŠka, ale je tam také dům dětí, je tam knihovna, myslím si, že se nám to docela povedlo.

Jiráskův Hronov 2016

Zajímají mě všechny ty novinky, které letošní ročník Jiráskova Hronova přinese. Hrát se bude i v parku a já jsem četl, že každý, kdo tam zavítá, tak si bude moct to divadlo i sám zahrát.
Samozřejmě. Udělali jsme pár takových míst, kde může každý, kdo chce něco předvést veřejnosti, ať zpívat, hrát, tančit, tak určitě může. Mezi nejvýznamnější novinky letos patří to, že jsme poprvé spustili on-line předprodej vstupenek. Takže na webových stránkách festivalu www.jiraskuvhronov.eu jsou dnes všechny programy, ať hlavní program, doprovodný program, každý si tam může vybrat a také si objednat vstupenky. A musím říct, teď nevím, jestli z toho mám mít radost, nebo ne, že některá představení už jsou beznadějně vyprodána.

Z toho můžete mít uršitě jenom radost, paní starostko. Kolik lidí přijede na ten váš festival? Protože Hronov má něco přes 6 tisíc obyvatel, tak to se vždy musí o hodně navýšit, ne?
Trošku se nafukujeme. Třeba jen seminaristů, kteří tam budou celých 9 dní, přijede letos 240. A očekáváme příjezd tak tisíce hostů. Máme ubytování v Hronově, máme ubytování v soukromí, v hotelu Radnice, na Prajzku. Ale využíváme i internát ve Velkém Poříčí a v Náchodě. Protože všichni hosté a účinkující by se opravdu do samotného Hronova nevešli. A letos jsme se právě v tom ubytování se snažili nabídnout něco pro mlaďáky, jak já říkám. Takže v parku vznikne stanové městečko, to je úplně poprvé. My se tím samozřejmě nechceme vyrovnat Karlových Varům, ale mlaďáci, kteří jenom tak putují s baťůžkem nebo se stanem, ať určitě přijedou, máme pro ně všechno nachystáno.

Připomeňme, že Hronov je rodiště Aloise Jiráska, ale také Josefa Čapka a Egona Hostovského. A mohli bychom pokračovat dál v těch slavných rodácích. Velkým lákadlem je Jiráskův rodný dům.
Je. Docela mě překvapilo z výroční zprávy regionálního muzea, že jsme na tom s návštěvností, myslím, asi druzí nebo třetí v rámci okresu Náchod, to je milé.

Hana Nedvědová, starostka Hronova, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Za čím se tam k vám do Hronova ještě jezdí? Kromě divadla a rodného domku Aloise Jiráska.
Každý, kdo přijede do Hronova, tak velmi obdivuje nádhernou přírodu v údolí řeky Metuje. To je jedna velká naše výhoda. Jsme takovou bránou do toho už dnes turisticky přesyceného regionu Teplicko-adršpašských skal. U nás těch turistů tolik není, takže to není taková divočina. O to je to milejší, příjemnější, máme krásná místa v Rokytníku, nádherná Skalákova studánka ve Zbečníku. Myslím si, že kdo k nám přijede, tak by se měl vydat i do Polska, kde je naše partnerské město Kudowa-Zdrój. Je tam nádherný park, takže srdečně všechny zvu.

Když už jsme u toho parku, tak možná málokdo ví, že Hronov je lázeňským městem.
Nevím, z čeho to vzniklo, v jaké době, ale opravdu jsme na seznamu lázeňských měst. A teď jsme toho využili, protože jsme společně s Náchodem, kde je slavná kyselka Ida, ještě s našimi dvěma partnerskými městy v Polsku, Kudowa-Zdrój a Dusznikami, uspěli s velkým projektem Aqua Mineralis. A celý park u domku Aloise Jiráska budeme po skončení Jiráskova Hronova, to znamená na konci srpna zahájíme, revitalizovat za zhruba 25 milionů korun.

Hronov - pramen minerálek Regnerka a Hronovka

Takže tam bude asi nějaké omezení.
Vůbec se tam nebude moct chodit. Protože všechny cestičky se změní, prostranství se změní, domácí i návštěvníci vědí, že tam máme léta neuvyžitý starý bazén, bývalé koupaliště, to všechno přijde pryč. Budeme dokonce i stěhovat sochu Aloise Jiráska, aby byla trošku víc vidět a nebyla zastrčená za rodným domkem. A kdo by se ptal na to, jestli si taky užije řeky Metuje v nějakých teplejších dnech, tak určitě. Vybudujeme tam taková mola, abyste si mohl smočit nohy, osprchovat se, takovou klidovou zónu, dětské hřiště. Těším se na to.

Když jste mluvila o lázeňském městě, tak mě napadlo, jestli to není tou vaší prdlavkou.
Je to samozřejmě naší smradlavou prdlavkou. Má nový prameník a je u něj i veliká cedule, na které si mohou všichni návštěvníci přečíst, co ta voda obsahuje, na co působí, jak dlouho tam je. Máme i nové vrty, snažíme se celý ten park postupně dávat do pořádku. Už jsme nějaké části udělali, ale to hlavní nás čeká teď.

A také byste rádi zahájili přestavbu vašeho městského úřadu, který chátrá.
My to máme teď velmi složité. Jsme v pěti budovách, jsme velmi roztříštění, nemáme vůbec bezbariérový přístup. A tak zastupitelstvo rozhodlo, že v nedostavěné části sálu Josefa Čapka si vybudujeme nový úřad. Finišujeme s projektovou dokumentací a pokud se vše povede podle mých přání, snů a nejen samozřejmě mých, ale i kolegů v zastupitelstvu, tak bychom chtěli příští rok začít se stavbou.

Hronov - Jiráskova rodná chaloupka

A zimní stadion také opravujete. Tam se vyměňuje celá mrazící technologie?
Z toho mám obrovskou radost, protože teď tam jedeme, jak by znalci a hokejisté řekli, jedeme na čpavek. A to je velké riziko. Takže jsme získali velkou dotaci na to, abychom to nebezpečné médium vyměnili. Předali jsme minulý týden staveniště, všechno se tam změní. Celková rekonstrukce strojovny bude stát asi 10 milionů. Rekonstrukce bude trvat až do konce října, takže hokejová sezóna u nás nezačne v polovině září, ale o trošku později. Ale jsem ráda, že všichni členové hokejového klubu, se kterými jsme to probírali, to prostě vzali tak, že se to udělat musí.

Je pro vás důležitá ta zpětná vazba od lidí?
Zpětná vazba určitě. Je mi příjemné, když člověk přijde na radnici nebo napíše, zatelefonuje, ale samozřejmě i to běžné potkávání na ulici a zodpovězení rychlého dotazu, to mi také nečiní problém. Ale je pak fakt, že nejdu do práce 10 minut, ale třeba hodinu.

A jak potom odpočíváte a relaxujete?
Strašně ráda čtu, ráda plavu, miluji moře a ráda s kamarády a s rodinou trávím volný čas. Když jsem zmínila jako první to čtení, tak nejraději mám detektivky. Protože v tom příběhu, kdy někdo po někom jde, já zapomenu na takovou tu svoji vlastní realitu v práci. Ttím si hrozně odpočinu. A pak samozřejmě také divadlo.

Tak ještě jednou zveme všechny na již 87. ročník Jiráskova Hronova.

Hronov - Jiráskovo divadlo
autor: jak
Spustit audio