O nadějích, o nástrahách, i o zdravém selském rozumu. Vzhůru na Dakar 2016

1. leden 2016

Josefa Macháčka lákala vůně benzínu odjakživa. Původně úspěšný reprezentant v Šestidenní, od roku 1986 do roku 1992 angažmá v italském týmu TOTIP, v jehož barvách jezdí italské mistrovství.

V letech 1994-1996 se účastní Mistrovství republiky v autokrosu.

Po shlédnutí Rally Baja 500 mil v Mexiku se začíná plně věnovat, jako průkopník, čtyřkolovým motorkám.

Po tříleté přípravě v roce 1999 se poprvé vydává na Rallye Paříž - Dakar, s cílem dokončit ji jako první Čech na čtyřkolce.

Josef Macháček

Do roku 2009 se stal pětinásobným vítězem Rallye Dakar v kategorii čtyřkolek.

Je historicky nejúspěšnější čtyřkolkář v kategorii Experimental v dálkových maratónských rally a 4 vítězství získal bez penalizace.

Od roku 2011 se začal věnovat závodění ve vlastněručně vyrobené bugině a nyní závodí se strojem francouzské výroby MD Rally Sport Optimus.

Téměř o generaci mladší Martin Plechatý se Rallye Dakar účastnil již dvakrát v sedle své čtyřkolky, ale zatím se mu nepodařilo dojet do cíle.

Nyní si však zkusí tento náročný závod z pohledu navigátora v bugině Josefa Macháčka.

Kromě Rallye Dakar se Martin účastní i Evropských motocyklových závodů jako třeba Hellas Rally Raid v Řecku, nebo Rallye Albania.

Posledně zmiňovanou v roce 2012 dokonce vyhrál.

Vítěz Rallye Dakar 2007 v kategorii čtyřkolek Josef Macháček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zatímco ve většině českých domácností se 1. ledna 2016 po slavnostním obědě rozjímá o tom, co přinese čerstvě načatý nový rok, v hlavním městě Argentiny Buenos Aires už to bublá nervozitou.

Zítřejší slavnostní prolog a následných 13 etap dalšího ročníku Rallye Dakar důkladně prověří připravenost strojů i jezdců s celého světa.

Se dvěma českými účastníky - řidičem Josefem Macháčkem a jeho navigátorem Martinem Plechatým - natáčel pár dnů před odjezdem na nejtěžší závod světa František Mifek.

Poslouchejte v pátek, 1. ledna 2016 těsně po 13. hodině pořad “Vzhůru na Dakar"!

autor: František Mifek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.