Obr na úpatí Krkonoš měl bránit vpádu vojsk. Stachelberg je největší dělostřelecká tvrz v Čechách

14. srpen 2017

Dělostřelecká tvrz Stachelberg byla v letech 1937 a 1938 budována jako součást stálého československého opevnění. Nachází se na východním výběžku Krkonoš v blízkosti Rýchorského pralesa nad obcí Babí mezi městy Trutnov a Žacléř. Jejím úkolem bylo chránit Libavské sedlo, zemskou bránu mezi hřbetem Krkonoš a Vraními horami. Tento úsek v minulosti hojně využívaly armády pro vpády do Čech i opačně. Například v roce 1866 během prusko-rakouské války 1. armádní sbor generála Adolfa von Bonina nebo husité při spanilých jízdách do Slezska. Tvrz nebyla nikdy stavebně dokončena a dnes je v ní vojenskohistorické muzeum.

Zveme vás na prohlídku dělostřelecké tvrze Stachelberg na Trutnovsku. Měla to být největší a nejmodernější pevnost v předválečném Československu. Víc nám určitě poví Pavel Holzknecht. Řekněte nám, kde Stachelberg najdeme.
Tvrz Stachelberg, nebo také český ekvivalent je Ježová hora, je to používaný název od ledna 1938, se nachází nedaleko Trutnova, asi 3 kilometry od Trutnova na 1,5 kilometru dlouhém hřebeni, který měl nejvyšší kótu 623 metrů nad mořem. Ta byla označována kvótou Stachelberg, tak na základě této kóty se Stachelberg jmenuje.

Proč právě v tomto místě se stavěla tak mohutná a moderní pevnost? Hrozilo, že právě tudy budou mířit hitlerovská vojska?
Než dospěli českoslovenští vojáci k tomu, že vybudují tvrz zde, tak tomu předcházelo mnoho měsíců určitých příprav. Probíhaly rekognoskace terénu, důstojníci chodili v okolí Stachelbergu a hledali nejvýhodnější polohu pro jednotlivé objekty této tvrze. A nakonec přistoupili k tomu, že tvrz postavili tam, kde dnes stojí. Museli udělat určité výjimky, nebo museli rezignovat na některé obranné prvky, ale přesto se rozhodli pro Stachelberg v tomto místě. Je to i na základě toho, že je Stachelberg tvrzí, která má pokrývat důležité průchody nepřátelských vojsk na naše území. Tyto průchody byly používány za třicetileté války švédských vojsky a v neposlední řadě v roce 1866 tudy nastupovala pruská armáda na česká území. Tak proto je tam ten Stachelberg.

Obr na úpatí Krkonoš. Pevnost Stachelberg je největší dělostřeleckou tvrzí v Čechách

Měla to být po dokončení největší a nejmodernější stavba v té obranné linii. Co se z toho podařilo do toho roku 1938 vybudovat?
Ač se to z dnešního pohledu zdá téměř nemožné, tak se podařilo vybudovat docela dost. Samozřejmě ta tvrz se měla budovat o mnoho déle než 11 měsíců, od října roku 1937 až do září roku 1938. Předpokládalo se ukončení výstavby na podzim roku 1939. Takže tvrz nebyla nikdy dokončena a podařilo se prakticky vyhloubit celé podzemí, 3,5 kilometru chodeb a sálů, na povrchu se podařilo vybetonovat jeden objekt. A ten je pro nás takovým unikátem. I v československém měřítku. Je to prakticky jeden z největších tvrzových pěchotních srubů vybudovaných v rámci československého opevnění.

Když se tam člověk přijede podívat a postaví se před tvrz, je to opravdu obrovská stavba. A co to podzemí?
Podzemí bylo budované v hloubce 20 až 60 metrů. 3,5 kilometrů chodeb a sálů. Prakticky co se týče ražebních prací, je téměř dokončeno. Bohužel betonářské práce byly zahájeny v letních měsících roku 1938. Tudíž nebylo dost času k tomu, aby se celé podzemí vybetonovalo. Dnes evidujeme na Stachelbergu kolem 10 procent vybetonovaných chodeb a sálů.

Pavel Holzknecht z pevnosti Stachelberg, největší dělostřelecké tvrze v Čechách, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s Jakubem Schmidtem

Některé ty části jsou odkryté, je to jen holá skála, některé části jsou vybetonované. Byli tam tedy někdy i vojáci, přesto, že tedy celá stavba byla zastavena v roce 1938? Pevnost prý byla na chvíli jaksi nouzově vyzbrojena.
Tak. Celý Stachelberg byl aktivovaná, nebo prostor Stachelbergu byl aktivovaný květnové mobilizaci. Ona to nebyla úplná mobilizace, bylo to opatření proti informacím, které přicházely z Německa. Že se už na nás připravuje útok. Byly tam kopány zákopy, okopy a obsazovali to už vojáci. No a pak přišlo září roku 1938. Samozřejmě již byly postaveny lehké pevnůstky, někdy označovány vzor 37 nebo řopíky. A pak i některé objekty těžkého opevnění. Tyto objekty byly nouzově vyzbrojeny československou armádou.

Dělostřelecká tvrz Stachelberg na Trutnovsku leží nad obcí Babí. Na Náchodsku je zase další podobná stavba. To je řopík na Babí.
Ano, mnohdy si to lidé pletou. Babí a Babí.

Jak jste se vy dostal k vojenské historii, pane Holzknechte?
Na Stachelberg jsem přišel v roce 1994 na základě popudu mých rodičů, protože jsem se zajímal o vojenskou historii. Nejprve to byli piloti na Západní frontě a na základě toho, že moje maminka měla kolegu v práci, který na Stachelbergu začal pracovat, otvíral jej. Tak jsem se tam jednoho dne v roce 1994 ocitl. A už jsem tam zůstal. Přirostlo mi to k srdci.

Obr na úpatí Krkonoš. Pevnost Stachelberg je největší dělostřeleckou tvrzí v Čechách

Pojďme se tam podívat. Vy máte na tričku to, co je vidět nahoře. Tu nadzemní část. To je srub, řekněte odborně, T-S 73.
Je to tvrzový pěchotní srub. Je to objekt, který je na čele tvrze. Je to objekt, který měl chránit dělostřelecké objekty této tvrze. Je to také jediný objekt, který byl v září roku 1938 z této tvrze vybetonován. A tam je dnes vstup do muzea. Je to pro lidi takové zvláštní, protože vstup do muzea tvoří pouze otvor o velikosti 100 krát 80 centimetrů. Což je pro některé naše návštěvníky dosti zdrcující. Kolikrát odmítají jít dál, protože si říkají, jestli se máme pohybovat po celou výpravu v takových podmínkách, tak to raději nikam nejdeme.

Co tam máte v tom muzeu? Je tam prý model, jak to mělo vypadat?
Expozici v tom našem muzeu tvoří panely a modely. Tím největším modelem je model dělostřelecké tvrze Stachelberg po úplném dokončení, které se předpokládalo mezi léty 1941 a 42. Je to 8 krát 2,5 metru dlouhý model, v měřítku 1:250. Budovali jej mí kolegové v letech 1993 a 1994. Znázorňuje stav po úplné dokončenosti tvrze. Aby lidé měli co nejlepší představu o tom, jak měl Stachelberg vypadat.

Pojďme dolů do podzemí. Tam se jde po točitých schodech. Řekněte, jak hluboko?
Šachta je hluboká 34 metrů a má 186 schodů. Tady vždy upozorňujeme návštěvníky, že to je šachta, která vypadá pěkně seshora, ale když se na ní podívají zespoda a musí vystoupat ve skupině lidí těch 186 schodů nahoru, tak už to pro ně tak zajímavé není. Zajímavý je pohled na návštěvníky, když vystoupají z šachty. Sedíte v pokladně a vidíte, co to s těmi lidmi udělá.

Každopádně jistě stojí za to sejít dolů. Jsou tam krásně vidět ty dokončené věci.
I díky tomu, že u nás pracují průvodkyně, které se o to zajímají, tak jejich výklad je zajímavý. Sestoupíme do podzemí a ony v průběhu 50 minut těm návštěvníkům řeknou všechny potřebné informace k výstavbě Stachelbergu, co vidí v těch podzemních prostorech, prostě všechno tak, aby návštěvník od nás odcházel s pocitem, že něco viděl a hlavně se něco dozvěděl.

Obr na úpatí Krkonoš. Pevnost Stachelberg je největší dělostřeleckou tvrzí v Čechách

Viděl jsem, že tam máte vlak, takové metro. Ale v tom asi ty návštěvníky nevozíte.
Nevozíme. Je to replika důlní úzkorozchodné železnice, která se používala při stavbě v roce 1937 a 1938.

Část jedné místnosti těch kasáren je také zatopena vodou. Protože tam jsou prý vydatné spodní prameny.
Díky tomu, že se nacházíme v hloubce 20 až 60 metrů, tak při té výstavbě bylo nalezeno asi 19 podzemních pramenů. A ty jsou dosti vydatné. Hlavně v jarních měsících. A ty podzemní prostory nám právě v jarních měsících zaplavují.

Takže se přijeďte podívat nejen na výhledy do krásné krajiny. Ale i na krásné průvodkyně. Můžete se trošku poskládat skládačku naší předválečné a válečné historie, která je na Stachelbergu ukázána a předvedena.
Já si myslím, že by zájemci měli k nám přijet. Protože doopravdy tu historii je potřeba stále připomínat. A určitě je u nás co k vidění.

Stachelberg čeká právě na vás.

autor: jak
Spustit audio