Pan otec vám příběh o místním vodníkovi poví i v mlýně Dřevíček, nejen Na samotě u lesa

3. červenec 2017

Mlýn Dřevíček. Manželé Renata a Arne Šubrtovi obnovili mlýn po dědečkovi a léto tráví provázením návštěvníků po malém muzeu. Ve mlejně to hrká, hučí, praská, šrotuje... na šalandě sedí čertíci a když turisté odejdou, mlynářka s mlynářem zatopí v peci, zadělají na chleba a provoní celý mlýn.

Mlýn se nachází v Horním Dřevíči u Stárkova v malebném údolí potoka Olšavka, zvaném též Dřevíč, v Kladském pomezí na severu Královéhradeckého kraje v jižní části CHráněné krajinné oblasti Broumovsko.

A stojí zde už téměř 90 let. Jeho předchůdce, v podobě větší roubené chalupy, zde, dle odborného posudku z dobových fotografií, stál dokonce celých 200 let. Tento starý a značně zchátralý objekt koupil v roce 1917 mladý, čerstvě vyučený a po vlastním podnikání toužící mlynář Ladislav Baudyš, a v roce 1919, těsně po 1. světové válce, se rozhodl, že si postaví mlýn nový. Tak tehdy došlo k jeho první větší přestavbě.

Čtěte také

Mlýn spolehlivě sloužil ke spokojenosti majitele až do začátku druhé světové války. Poté, co byl Horní Dřevíč zabrán do Sudet a sousední Velký Dřevíč zůstal český, nastaly mlynáři problémy. Při razii gestapa byl dne 20. září 1941 mlynář zatčen. Mlýn byl zapečetěn a mlynář eskortován do věznice. Nejdelší čas strávil v německém Ebrachu. Ze zajetí jej 14. dubna roku 1945 osvobozuje americká armáda.

Mlýn Dřevíček se nachází v Horním Dřevíči u Stárkova v malebném údolí potoka Olšavka

Přestože mlýnské zařízení utrpělo za dobu nečinnosti značnou újmu na svém technickém stavu, podařilo se brzy po válce mlýn znovu zprovoznit. Avšak rok 1948 a následné události na sebe nenechaly dlouho čekat. Mlýn se zastavil v krátké době podruhé, tentokrát ovšem na čas mnohem delší.

Jelikož ani po změně v roce 1989 nedošlo na objektu k žádným úpravám, zůstal mlýn zachován v podobě z roku 1941, kdy došlo k jeho první nucené odstávce. Původní zařízení proto sestává především ze dřeva, železa, kůže a tkaniny.

Každý malý vesnický mlýn má nějaké specifikum
Mlýn Dřevíček si právem zasluhuje zvláštní pozornost, a to nejen pro úctu k pohnuté životní pouti jeho tvůrce a hospodáře v osobě Ladislava Baudyše, ale i z hlediska architektonického a technického.

Mlýn Dřevíček se nachází v Horním Dřevíči u Stárkova v malebném údolí potoka Olšavka

Objekt mlýna vykazuje tak vysoké hodnoty, že je v jeho případě možné podat oprávněně a odůvodnitelně návrh na prohlášení za kulturní památku.

Při prohlídce uvidíte řadu řemenů, které přes malé i velké řemenice roztáčejí větráky taráru, soukolí loupačky, mlecí válce, šnek míchačky, excentr vysévače a další zařízení.

Děti i dospělí si mohou vyslechnout příběh o posledním místním vodníkovi, nebo o vodníkovi, který byl postavou mlýna starého a který již tak hodný nebyl, případně vyprávěnku o tom, jak se z vodníka namyšleného stal vodník kamarádský. Navíc se můžete dozvědět o osudu posledního medvěda na Stárkovsku.

Na návštěvu mlýna Dřevíček vás zvou manželé Renata a Arne Šubrtovi. A k poslechu pořadu Návštěva, který se vysílal v sobotu 3. prosince 2016 po 18. hodině, vás zve autorka Jiřina Mužíková.

Příjemný poslech!

Spustit audio