Proč se motýláři v noci nevyspí? A co je největším snem Jiřího Patáka, který propadl motýlímu světu?

30. červenec 2016

Milujete křehkou krásu motýlích křídel? Barevnost, až oči přecházejí? Pomíjivost a stálou proměnu života? Potom jste na tom podobně, jako chovatel tropických motýlů Jiří Paták. Svému koníčku se věnuje už od dětství.

„Kráse motýlů jsem propadl ve chvíli, když jsem ještě na základní škole navštívil kabinet biologie. V zasklených rámečcích tam leželi pestrobarevní motýli snad ještě z dob první republiky," usmívá se chovatel Jiří Paták při vzpomínce na první setkání s vypreparovanými exponáty.

Tenkrát se ale musel spokojit pouze s motýlími druhy, které žijí u nás.

„Za minulého režimu bylo téměř nemožné sehnat u nás cizokrajné motýly. To mi ale nevadilo. Preparoval jsem tuzemské, kteří jsou stejně krásní, jako ti exotičtí," tvrdí chovatel.

„Teprve na konci osmdesátých let minulého století jsem se setkal s člověkem, který měl sbírku tropických motýlů a dobré kontakty, díky kterým získal vzácné kusy. Tím se naplno rozjela má celoživotní vášeň," popisuje Jiří Paták.

„K preparování se používají právě čerstvě vylíhnutí motýli, kteří ještě nemají narušená a otřepená křídla z létání. Kukly se posílají poštou po celém světě a jsou vzácným artiklem. Líheň musí být perfektně vybavená, aby se jim dobře dařilo," vysvětluje chovatel Jiří Paták.

Ve sbírce Jiřího Patáka jsou motýli ze všech koutů světa v hodnotě desítek tisíc korun.

O tom jak vypadá motýlí upír, proč se motýláři v noci téměř nevyspí a co je největším snem těch, kteří propadli motýlímu světu byla řeč v pořadu Návštěva.

Společně se svým hostem vás zve k poslechu autorka Eva Boudová.

Svět motýlů
autor: ebo
Spustit audio