Šlechtický rod Kinsky dal Borgo pomáhá jezdkyni Anastasiji Vištalové na paralympiádě v Riu

10. září 2016

U základní novodobé olympijské myšlenky stál šlechtic - baron Pierre de Coubertain a trochu modré krve si dopřejeme i my v rozhlasové Návštěvě. Paralympijské hry v Riu de Janeiru nenechaly osiřet sportoviště na dlouho a tentokrát otevřely své brány sportovcům handicapovaným. Mezi ně patří i naše jezdkyně v paradrezuře Anastasja Vištalová.

Rodem Italka a srdcem Češka Eleonora Kinsky dal Borgo je spolu se svým bratrem Franceskem velkou příznivkyní jezdeckého sportu a její pomoc Anastasje má podobu koně.

Klisna Lata Brandis nese jméno jediné ženské vítězky Velké Pardubické a na svém hřbetu i řečenou reprezentantku.

Francesko Kinsky dal Borgo má rodové kořeny u nás a také se tu oženil. Za manželku má Češku a moc se mu tady líbí. Podniká v oblasti myslivosti, lesnictví a cestovního ruchu.

Jeho mladší sestra Eleonora žije převážně v Itálii a má také italského přítele. Do Čech jezdí za bratrem velmi ráda a nejlépe se cítí na koňském hřbetu.

Jejím koníčkem i prací je trénink koní pro drezuru a paradrezuru. To byl také hlavní důvod, proč se spojila s týmem Anastasji Vištalové, aby jí pomohla k co nejlepším výsledkům při její účasti na paralympiádě v Riu de Janeiru.

Co vedlo italské potomky české šlechty k podpoře olympijské myšlenky, jak ctí rodové tradice a jak se jim líbí v Čechách? Vyznávají heslo „Dolce Vita", nebo-li sladký život?

To vše uslyšíte v pořadu Návštěva.

Příjemný poslech vám přeje autor František Mifek.

Ukrajinka Anastasja Vištalové, žijící od dětství v ČR, a její trenérka Renata Habásková. Obě se v brazilském Riu účastní paralympiády v paradrezuře
autor: František Mifek
Spustit audio