Vrátila zrak syrským uprchlíkům v Jordánsku. Oční lékařka Naďa Jirásková se chce na takovou misi vrátit

18. květen 2016

Přejeme vám dobrý zvuk našeho vysílání a přejeme i ostříží zrak, protože není nad to vidět tu naši zemi pěkně ostře. V tom se určitě shodneme s oční lékařkou z Fakultní nemocnice v Hradci Králové Prof. MUDr. Naďou Jiráskovou, Ph.D., vedoucí mise hradeckých očních lékařů v Jordánsku. Byla hostem Pavly Kindernayové.

Kde vůbec vznikla ta myšlenka jet pomáhat do Jordánska?
„Tato mise byla již naše druhá a program v rámci, kterého jsme tam operovali, program MEDEVAC, běží již několik let. Je to program vlády České republiky a zejména Ministerstva vnitra. Jezdí tam lékaři z více fakultních nemocnic, ale jako oční lékařství jsme tam zastoupeni pouze my z Fakultní nemocnice v Hradci Králové."

Operovali jsme v hlavním městě Jordánského hášimovského království - Ammánu, ale operovali jsme převážně syrské utečence.Prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D., vedoucí mise hradeckých očních lékařů v Jordánsku

Jaké tam byly podmínky a operační sály ve srovnání s tím, na co jste či jsme zvyklí u nás?
„Pro nás bylo překvapení, že to soukromé centrum, ve kterém jsme operovali, bylo vybaveno opravdu i na evropské podmínky nadstandartně co se týče mikroskopů a fakoemulzifikačních přístrojů. To jsou ty naše hlavní a nejdůležitější přístroje. Ale samozřejmě poplatky za to, aby se tam dala provést operace, byly velmi vysoké, odpovídali tomu vybavení. A to si syrští utečenci rozhodně nemůžou dovolit. Takže právě to byla ta obrovská pomoc, že pro utečence byly operace zadarmo a všem je hradil program MEDEVAC."

Jordánský Ammán je město nesmírných kontrastů
„Nám se to podařilo zvěčnit i na jedné fotografii, kterou jsme tam pořídili. Jsou tam opravdu supermoderní výškové budovy, několikaúrovňové křižovatky a pod tou křižovatkou pase pasáček stádo koz. Je tam velká chudoba a na druhé straně asi i velké bohatství."

Čtěte také

Jsou tam i výrazné kulturní odlišnosti. Narazila jste někdy jako žena na nějaký problém? Jak vnímali muži, že se jich jako žena vůbec dotýkáte?
„Jako ženu vás opravdu neberou rovnou muži. Je to většinový názor, i když musím říct, že Ammán a Jordánsko je velmi tolerantní. Myslím, že ze všech států Blízkého východu asi nejtolerantnější. Na druhou stranu ti pacienti už měli reference, že už jsme tam operovali před půl rokem a ty výsledky byly výborné. Tak tentokrát jsem viděla, že ta důvěra v náš tým byla mnohem vyšší, než při naší první misi."

Prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D., vedoucí mise hradeckých očních lékařů v Jordánsku ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s Pavlou Kindernayovou

Specializovali jste se opět na určitou oční vadu nebo jste se to snažili brát komplexně?
„Ne, my jsme si i po domluvě s garantem tohoto programu opravdu cíleně zvolili operace šedého zákalu (katarakty), protože to je operace, kterých můžete, zvláště, když máte takto dobře vybavený sál, udělat hodně. A tam jsou ty katarakty velmi pokročilé. Tzn. téměř maturní, že ten pacient opravdu nevidí a vlastně deseti-patnáctiminutová operace mu může vrátit zrak. A také rekonvalescence, pokud je operace provedena perfektně, je velmi krátká. A i riziko pooperačních komplikací je velmi malé. Pokud bychom dělali třeba transplantace rohovky nebo operace sítnice, tak je to jistě také potřebná věc, ale když zvážíte ty možnosti programu a výtěžek z toho, tak katarakta z toho vychází vítězně."

Narazili jste na případy, kdy už bylo na zákrok pozdě, že už jste pacientům nemohli pomoci?
„Co se týká katarakty, tak i ty maturní případy jsme tam odoperovali. Také pro nás to byl zážitek, protože na takové katarakty v České republice už opravdu narazíme výjimečně. Ale byli tam právě ti pacienti s jinými vadami, které znemožňovaly zlepšení zraku i při bezchybném provedení katarakty. Takže některé pacienty jsme museli odmítat a to byl nejhorší zážitek z celé mise."

Při naší první misi jsme odoperovali 100 očí a tím tedy taky 100 pacientů. Při druhé misi to bylo 118 pacientů.Prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D., vedoucí mise hradeckých očních lékařů v Jordánsku

A byl tam nějaký případ, který vás nějak osobně emočně zasáhl?
„Tak vzhledem k tomu, že jich bylo tolik, tak člověk si těžko pamatuje jedince. Já si spíš pamatuji ty výrazy díků, poté když ti pacienti prohlédli. Snad nejemotivnější byl zážitek, když jsme tam byli poslední den a zase se ta novinka v tom utečeneckém táboře roznesla. A vlastně na ten den přišlo neplánovaně asi 50 dalších pacientů, které jsme samozřejmě už nemohli odoperovat. A to odmítnutí těchto pacientů tedy nebylo nic příjemného. Ale slíbili jsme, že přijedeme znovu a že se na ně dostane při naší příští misi."

Měli jste dány předem nějaký strop nebo jste operovali, dá se říct od rána do večera, dokud to šlo?
„Dá se říct, že jsme operovali opravdu od rána do večera. Samozřejmě jsme byli vázáni i na to operační centrum, kde probíhaly i jejich operace. Takže jsme se museli střídat s místními chirurgy, ale jinak jsme ten čas myslím využili opravdu na 100 procent."

Prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D., vedoucí mise hradeckých očních lékařů v Jordánsku, vracela zrak syrským uprchlíkům

Pocítila jste během toho týdne někdy pocit bezmoci nebo vyčerpání? Jak se lidově říká, že prostě všem pomoci nemůžete?
„Pro nás tato druhá mise už nebyla tolik adrenalinová, jako ta první. Aspoň pro mě určitě ne a já bych tady ráda představila náš tým. Kromě mě, tam byl spolu se mnou pan doktor Hejsek, jako druhý chirurg a staniční sestra našich operačních sálů Leona Kvasničková. Shodli jsme se na tom, že ta první mise, protože jsme nevěděli, do čeho jdeme, nevěděli jsme úplně přesně, jak to bude probíhat, byla opravdu hodně, hodně adrenalinová. Tentokrát už jsme měli důvěru právě v místní tým. Věděli jsme, že to bude připraveno a dokázali jsme se tedy i lépe uvolnit a soustředit na operace. To, že nikdy neodoperujete všechno, s tím musí člověk počítat. A my zase počítáme s tím, že se do Ammánu vrátíme. Takže, to je takové to pozitivní, s čím odjíždíme, takže příště zase pomůžeme dalším lidem."

Jak se k vám pacienti chovali? Cítila jste pokoru a tu zmiňovanou vděčnost? Dá se srovnat s českými pacienty?
„Naši pacienti jsou taky většinou spokojeni a vděční, ale v Jordánsku to bylo ještě dáno tím, že právě abychom co nejvíc pacientů odoperovali, tak my jsme nemohli ztrácet příliš mnoho času přijímáním ovací a díků. Takže samozřejmě pacienty po operaci jsme kontrolovali, slovo شكراshukraan [šukran - děkuji] jsme slyšeli mnohokrát. Ale že bychom se tam nějak nechali oslavovat, to ne. My jsme běželi okamžitě na operační sál, operovat další pacienty."

Prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D., vedoucí mise hradeckých očních lékařů v Jordánsku, vracela zrak syrským uprchlíkům

Vždycky jste chtěla být oční lékařkou a pomáhat takto lidem?
„Já asi nejsem úplně typický případ, já jsem původně ani nechtěla studovat medicínu. Já jsem chtěla studovat matematiku a fyziku. Dnes děkuji tomu, že se tak nestalo. Pro oční lékařství jsem se tedy rozhodla úplně náhodně. Ta náhoda byla asi ta nejlepší v mém životě."

Jak to bylo s misí v Jordánsku? Bylo to také neplánované a nečekáné?
„Oslovil nás ředitel a jeho náměstek Ing. Antoš, kteří zase byli osloveni představitelem programu MEDEVAC, aby se Fakultní nemocnice v Hradci Králové účastnila těchto misí a potom se to takto rozjelo. Myslím, že pro syrské pacienty je to veliká pomoc, protože je jich tam hodně, kteří tu operaci potřebují. A pro fakultní nemocnici to není zase taková zátěž, když 2 chirurgové a 1 sestra z oční kliniky na týden chybí, protože naše klinika to zvládá i tak."

A nenapadly vás ani na chvíli nějaké obavy? Jordánsko sousedí se Sýrií, kde zuří válka. Nebála jste se?
„Větší strach jsme měli při té první cestě. I když já bych to nenazvala strachem, spíš takové očekávání. Na druhou cestu jsem se původně velmi těšila, ale pak se odehrály bombové útoky v Bruselu, což samozřejmě naše těšení ochladilo. Ale musím říct, že právě z velvyslanectví, kde se o nás perfektně starají, jsme dostali zprávu, že v Jordánsku je všechno v absolutním pořádku. Je to jistě tvrdý režim, ale ten pořádek si tam dokáží udržet," říká přednostka Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D.

Přejeme hodně sil ať už budete kdekoliv a vděčné pacienty!

Spustit audio