Vysoké školy kultivují mladé lidi, říká kancléř královéhradecké univerzity Ondřej Tikovský

25. duben 2015

Náruživý milovník hudby, hbitý rétor i neúnavný propagátor univerzity, takový je muž mnoha tváří Ondřej Tikovský. Slovo "povolání" v jeho případě můžeme dost dobře nahradit výrazem "poslání". Muž, který miluje historii i tep moderní doby nás přivítá ve svém prostoru, aby nám dal nahlédnout do svého soukromého i pracovního života.

Jak si podle něj vede hradecká univerzita ve srovnání s ostatními domácímu univerzitami?

"Těžko můžete například z hlediska pouhé kvantity produkce výsledků srovnat univerzitní týmy vybraného oboru na školách s násobně vyšším počtem personálu. V tomto ohledu jako relativně malá a stále mladá vysoká škola bude Univerzita Hradec Králové vycházet vždy skromněji, než velké tradiční univerzity", říká Ondřej Tikovský.

A připojuje: "Dobře ale můžeme vyhodnotit uplatnitelnost absolventů na trhu práce a míru zahraniční spolupráce. V obou těchto oblastech se královéhradecké Univerzitě daří. Velmi dobří jsou její absolventi např. v historii, moderních informačních technologiích, mezinárodní renomé mají pracovníci výzkumného pracoviště specializujícího se na oblast matematické fyziky."

Vizualizace nové budovy Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové

"Za jednoznačně pozitivní ale považuji, že vysoké školy kultivují velký počet příslušníků mladé generace. Věřím, že se to naší společnosti v dobrém vrátí", dodává Ondřej Tikovský.

K poslechu pořadu Návštěva vás v sobotu 25. dubna 2015 po 18. hodině zve autorka pořadu Eva Boudová.


Zvětšit mapu
autor: ebo
Spustit audio