"Wintonovo dítě" Hana Kleinerová oslavila v Hradci Králové 90. narozeniny se svou nově nalezenou rodinou

30. červen 2017

Ve svých 12 letech odcestovala společně se svou sestrou jedním z Wintonových vlaků do Anglie. Obě židovské dívky si tak zachránily život. Jejich rodinu o dva roky později vyvraždili nacisté. Do Hradce Králové začala Hana Kleinerová znovu jezdit před 8 lety. Bez podpory svého muže Cedrika by cestu za svými dětskými vzpomínkami nepodnikla.

Vlak se pro paní Hanu stal symbolem záchrany, bolestných vzpomínek i nové naděje.

Čtěte také

Právě v roce 2009 se totiž vydala společně se svým mužem opět vlakem do Prahy na setkání, které bylo věnováno 70. výročí vypravení Wintonových vlaků. (Anglický makléř Nicholas Winton zachránil 669 dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů.) Náhoda tomu chtěla, že se společně s mužem dostali do České televize, kde právě natáčeli pořad o Wintonových dětech.

Hana Kleinerová - jedna ze zachráněných Wintonových dětí

Náhoda, nebo osud?

Paní Hana ještě netušila, že moderátor Jan Kraus je jejím vzdáleným příbuzným. Rodina Krausova kontaktovala svou příbuznou v Anglii. E-mail, který Hana obdržela, jí do života přivedl vzdálené příbuzné. "Já jsem věděla, že se moje babička jmenovala za svobodna Krausová, ale takových lidí je hodně." V tomto případě šlo ovšem opravdu o příbuzenskou linii.

Paní Hana Kleinerová - jedna ze zachráněných Wintonových dětí

A tak dnes 90 letá Hana Kleinerová našla svou novou rodinu v Čechách. I s ní, mimo jiné, oslavila své narozeniny. Její cesta vedla letos znovu do Hradce Králové, kde prožila svých prvních 12 let života. Město na její počest loni pojmenovalo ulici na Moravském Předměstí právě po rodině Kleinerových.

autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.