Zákruty na cestě k herectví. Hudba byla druhou životní láskou Hany Maciuchové

28. listopad 2015

V sobotu 28. listopadu 2015 jste mohli slyšet v pořadu Návštěva Elišky Pilařové zajímavý portrét osobnosti herečky Hany Maciuchové. Ta patří k nejuznávanějším hereckým osobnostem současného českého divadla, ale i televize a rozhlasu. A v těchto dnech slaví své životní jubileum.

Uplynulá léta pro ni byla a jsou roky mnoha ocenění. Od diváckých anket typu TýTý, přes rozhlasová ocenění Neviditelný herec a Šarmantní osobnost roku, až po medaili za zásluhy v oblasti kultury, kterou jí 28. října 2010 předal prezident Václav Klaus.

Hana Maciuchová se narodila ve Šternberku u Olomouce. Její rodiče byli vášniví divadelníci a ukazovali jí divadelní prostředí zblízka. Otec ji ve 14 letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala ve škole.

Studium herectví pro ni tedy bylo logickým východiskem.

První filmová role ji sice potkala už ve snímku "Organ" v roce 1964, ale obecně lze říci, že film jí dokázal nabídnout jen naprosté minimum příležitostí, které většinou ani nebyly úměrné jejímu talentu.

Do postavení herecké hvězdy ji katapultovala životní role sebevědomé a temperamentní Anči v jediném hraném večerníčku Československé televize KRKONOŠSKÉ POHÁDKY.

Natáčení hry Sebeklamy, Hana Maciuchová

V následujících letech se stala populární seriálovou herečkou, vystupovala např. v seriálech CHALUPÁŘI, ŽENA ZA PULTEM, TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, DNES V JEDNOM DOMĚ nebo DYNASTIE NOVÁKŮ.

Seriály tvořily základ pro její popularitu i v dalších letech. Objevila se mj. i v PANOPTIKU MĚSTA PRAŽSKÉHO, ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH, obou pokračováních NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA nebo nejnověji v seriálech ULICE, DOBRÁ ČTVRŤ a PŘÍKOPY.

Často spolupracuje s dabingem a velký prostor má i v rozhlase, kde namluvila např. Šeherezádu v Příbězích tisíce a jedné noci. Za přednes tohoto cyklu obdržela dvakrát cenu za nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu.

Ve svém volném čase Hana Maciuchová ráda cestuje a zahradničí.

Příjemný poslech!

Spustit audio