Zámek v Častolovicích vás očaruje. Láskou hraběnky Šternberkové jsou růže a zvířata

27. duben 2017

Častolovický zámek je opravdu krásný. Člověk, když projíždí Častolovicemi, nikdy jeho vstupní bránu nepřehlédne. A správce zámku Zdeněk Bachman dnes zavítal do našeho studia.

Už jste otevřeli, už je všechno připraveno?
Máme otevřeno od 14. dubna, kdy se otevřely zámecké brány a máme připravený zámek, expozici, kavárnu, všechno je opět v provozu.

Zdeněk Bachman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zámek v Častolovicích je opravdu takovou perlou našeho kraje. Je moc hezký a taky hodně příjemný. A to bude možná hlavně zásluha vás, zaměstnanců, pracovníků, ale i zásluha paní hraběnky Diany Šternberkové. Ne?
To je naprostá pravda. Protože paní Šternberková dbá na to, aby návštěvník, když k nám přijde, tak se cítil pohodlně a uvolněně, v podstatě jako doma.

Připomeňme ten osud, že ani s touhle šlechtickou rodinou Šternberků se po roce 1948 osud moc nemazlil. Oni musel odjet z republiky.
Zámek byl znárodněn a vlastně rodina musela emigrovat do zahraničí.

Rytířský sál se svojí rozlohou 300 metrů čtverečných řadí k jedněm z největších renesančních sálů v Čechách vůbec.
Zdeněk Bachman, správce zámku v Častolovicích

A vzpomíná někdy paní hraběnka na ta předválečná léta, která strávila jako dítě na zámku?
Samozřejmě, že vzpomíná. Ona když se vrátila na zámek v roce 1992, kdy jí byl zámek v restituci vrácen, tak jej chtěla znovu zbudovat do podoby, který si pamatovala z dětství. A vnímá to jako povinnost vůči svým rodičům.

Čtěte také

Kde se vůbec vzal v Častolovicích zámek, kdo ho postavil, proč ho postavili?
Dějiny zámku sahají někam až do 13. století, kdy původně na místě zámku stála vodní tvrz. V průběhu let se zde střídali různí majitelé až do roku 1588, kdy zámek získali Oppersdorfové a ti ho přestavěli z vodní tvrze do renesanční podoby.

Do té dnešní, dá se říct?
Do úplně dnešní ne, protože zámek v roce 1694 zakoupil Adolf Vratislav ze Šternberka, čímž se dostal do držení rodu Šternberků. A v první polovině 19. století proběhla na zámku rekonstrukce v novogotickém stylu. A v druhé polovině 19. století potom byly zase ty novogotické prvky odebrány, ale ne všechny. Takže zámek je renesanční, ale jsou tam vidět novogotické prvky.

Čtěte také

Paní hraběnka Diana v cizině studovala bytovou architekturu, takže i to se jistě podepsalo na tom, jak zámek dnes vypadá. Záclony a závěsy snad navrhovala sama.
Ano, veškerý interiér. V tom roce 1992, kdy se vrátila do Častolovic, tak vše řídila sama, sama na tom i pracovala a byla velmi ovlivněna tím, co se naučila v Anglii, kde působila jako bytová designérka. A její největší láskou jsou růže a zvířata.

Ona vyjíždí každý den opečovávat růže, odlamuje ta odkvetlá kvíta, protože jak říká: růže musí být krásná.
To je pravda, paní Šternberková v podstatě každý den vyjede do parku a když někde něco vidí, co je potřeba udělat, tak neváhá a sama to udělá. Věnuje péči nejenom růžím, ale i zvířatům a okrasným rostlinám a dřevinám, které v parku máme.

Čtěte také

Jak je velká ta zahrada, nebo zámecký anglický park, protože ten je také výjimečný svojí velikostí.
Celý park má 42 hektarů. Je tam také rybník. Máme tam i oboru s bílými daňky, jeleny, maraly, jeleny siky, Libovského a taky s divokou sviní Martou.

Pojďme se podívat také dovnitř do zámku. Jsou tam nádherné kazetové stropy. To musí asi taky hodně návštěvníků lákat a obdivovat?
Renesanční kazetové stropy jsou jednou z dominant našeho zámku. Nacházejí se ve 4 místnostech. První z nich je Tobiášova jídelna. A potom Rytířský sál, který se řadí k jedněm z největších renesančních sálů vůbec v Čechách se svojí rozlohou 300 metrů čtverečných. A potom v dalších dvou místnostech, které jsou za rytířským sálem, se nachází další kazetové stropy.

Interiér zámku v Častolovicích

Pojďme ještě připomenout, kdy máte otevřeno.
Letošní turistickou sezonu máme zahájenou od 14. dubna a potrvá až do neděle 1. října. Zámek je otevřený každý den kromě pondělí. Výjimku budou tvořit pondělí 1. a 8. května, kdy je státní svátek a budeme mít otevřeno.

A chystáte výjimečného, kromě kvetoucích a nádherně vonících růží?
V zámecké galerii se konají výstavy současných umělců, které se každý měsíc obnovují. Teď máme u nás výstavu Mirky Mádrové a v květnu bude výstava obrazů Petry Buzkové. A na 13. května máme naplánovanou akci pro psí útulek z Lukavice, kdy se na zámku bude konat umisťovací výstava pejsků a lidé, kteří se přijdou podívat, si budou moci pejska z útulku půjčit, projít se s ním po parku a třeba i rovnou odvézt domů.

Zámek Častolovice
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové.

A ještě jeden zvěřinec nakonec bych zmínil a připomněl. To je vlastně minizoo. Kolik tam je teď aktuálně zvířat?
Tak přesné číslo vám teď neřeknu. Máme tam různé druhy zvířat, lamy, poníky, oslíky, kozy, ovce a prasátka, králíčky, různé druhy papoušků, bažantů. Takže to spektrum je opravdu velké a navíc teď máme čerstvě přírůstky u několika zvířátek. Minulý týden se nám narodil poník Shetlandský a potom kvesanské ovečky, máme tam beránka a u holandských zakrslých koz mám tři kozlíky.

Přijeďte se podívat. Častolovický zámek za to určitě stojí. My moc děkujeme za návštěvu i za pozvání zámeckému správci Zdeňku Bachmanovi. A vyřiďte prosím pozdravy od nás paní hraběnce Dianě Šternberkové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související