Dagmar Ruščáková: Změny

10. listopad 2012

Posledních pár dní každý den aspoň trochu pršelo a mě to lezlo na nervy. Listopad není nijak šarmantní měsíc, a ve své studeně promočené variantě produkuje především bahno a depresi. Jak mě potěšilo, když se konečně trošičku projasnilo!

Najednou jsem si vzpomněla, jak jsem nevrle brblala, když byla v létě ona série nesnesitelně horkých dnů - pouhý pohled na zářivě jasnou oblohu rozpalující okolní krajinu ve mě vyvolal povzdechy srovnatelné s těmi listopadovými. A pak že je člověk člověkem moudrým! Nikdy nám nic není vhod.
Ono je to trošičku jinak. Jsme totiž nastaveni na změnu. Jak jsou věci kolem nás příliš dlouho stejné, znervózníme. Však se říká, že změna je život. Proč se ale spousta lidí změn spíš obává? Tady je třeba poznamenat, že není změna jako změna. Velmi záleží na tom, zda tu změnu plánujeme sami, nebo je nám vnucena okolím. Jestli s ní můžeme něco udělat, nebo ji jen strpět. Protože jak nás aktivní změny mohou bavit, ty trpěné generují nepříjemný stres.
Každému, kromě akcionářů globálních firem, je jasné, že změny prostě nemůžou být pořád k lepšímu, stejně jako neexistuje stálý růst. Většina z nás tak mírně zneklidní, když se to vypadá na štěstí na všech frontách a potají přemýšlíme, odkud přijde nějaký průšvih. Naštěstí stejná teorie nás nutí zuby nehty věřit ve zlepšení i v době, kdy jakoby to kolem nás šlo všechno zadkem napřed.
Tak jsem vám tu napovídala plno hezké teorie, ze které mimo jiné vyplývá, že nemá cenu se rozčilovat kvůli počasí. Jednak s tím nic neuděláme, a jednak se stejně brzy samo o sobě změní. Všechno to dokonale chápu. A tak mi, kruci, řekněte, proč mě tak rozčiluje, že venku už zase prší???

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.