Dagmar Ruščáková: Apríl!

1. duben 2013

Taky vás někdo, když jste byli malí, poslal pro semtele nebo pro bublinku do vodováhy? Nebo vám přetočil budíka, přeparkoval auto či poslal falešnou esemesku? Ano, tohle jsou relativně běžné podoby oslav zlomyslného svátku, kterým začíná pestře proměnlivý měsíc duben.

„Apríl!" zvolá vtipálek poté, co někoho nějakým způsobem zesměšní nebo vyděsí. Většinou se nejvíc baví právě on, nejméně potom ten, kdo se stal nic netušícím terčem vtipálkovy invence. Právě v tom se skrývá klíč k tomu, proč je popularita 1. Apríla coby svátku menší, než by jeden čekal.
Lidé totiž málokdy umějí vymyslet dobrý vtip. Nastražit pastičku, která je víc vtipná než trapná, která neubližuje. Dala jsem si práci a zeptala se lidí ve svém okolí, jestli si pamatují nějaký opravdu vyvedený apríl, kterému se museli smát, i když ti postižení byli právě oni. No, moc úspěšná jsem nebyla.
Letos nám připadl Apríl na Velikonoční pondělí, což mi připadá samo o sobě, vzhledem k přetrvávajícím hromadám starého zmrzlého sněhu stále cukrovaného tím novým, jako dost nejapný vtip. Ovšem skýtá to nebývalé možnosti, pokud jde o žerty. Tak například pasti na koledníky - jak milá představa!
Nesnáším pocit, že mám být jen trpnou obětí pomlázkového násilí a představa drsnějšího apríla mě v tomto případě vysloveně inspiruje. Co všechno by třeba mohla obsahovat velikonoční vajíčka! A nejen ta... Ne, už končím.
A přeju vám krásné usměvavé Velikonoční pondělí. Čeká nás výrazné oteplení, takže se můžeme těšit na nástup tak dlouho odpíraného jara... Eh, opravdu nerada to říkám, ale tohle byl apríl!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.