Dagmar Ruščáková: Jak se Žofie snažila

2. červenec 2017

Víte, kdo byla Žofie Bavorská? No? Věřím, že někteří správně identifikujete druhou manželku Václava IV., ale co to bylo opravdu za ženu, ví málokdo, protože do učebnic dějepisu pronikla jen sporadicky. Žofie je však patronkou Dvora Králové, které bylo jejím prvním věnným městem. A já mám dojem, že se nám chtěla připomenout. Proč by jinak napadlo Ivu Tauchmanovou, že výstava obrazů s tématem královny Žofie by byla skvělým příspěvkem ke královédvorskému kulturnímu létu?

I oslovila tato podnikavá žena místní umělce a skutečně získala pro svou cukrárnu řadu pěkných obrazů. Výstava však potřebuje vernisáž, ne? A tak byly objednány básně, píseň... a proč ne trochu divadla? Jedna ze zúčastněných malířek hraje v mém divadelním souboru a tak mi ve středu 7. června přistál v poště mail. Co takhle něco napsat a nastudovat a... 17. června to odehrát?

Zasmála jsem se. Za deset dní? Napsat scénář, naučit se ho... a sehnat kostýmy, vždyť je to gotika! Sama jsem nechápala, jak jsem mohla říct ano. A pak už jako by se děla kouzla.

Měla jsem na scénku nápad a bavil mě. Další z malířek z naší vísky, která je navíc originální švadlenou, se přes absolutní nedostatek času uvolila ušít šaty pro královnu a upravit moje šaty, které jsem si v dubnu v záchvatu jakéhosi pomatení koupila přes internet. I dvorní dáma bude mít co na sebe!

Logo

Další problém, co dát na hlavu ctěné paní Huberty, vyřešila levná paruka, hedvábný šátek a šikovné ruce nadané vlásenkářky. Neptejte se mě, jakým zázrakem se u nás na vsi našla bývalá vlásenkářka z Národního divadla, která navíc česala paruky pro Noc na Karlštejně!

A tak byla 17. června ve Dvoře Králové úspěšná vernisáž i s divadlem. Všechno fungovalo – nezapomněly jsme text, kostýmy držely a mě nespadla paruka. Můžete si říct, že to byl zázrak, ale já bych hlasovala pro Žofii! Prostě se chtěla připomenout :)).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.