Dagmar Ruščáková: Když vyhrávají všichni

17. květen 2015

Jdeme s mým mužem po cestě na kraji lesa a díváme se, jak naše dvě fenky běhají, čuchají a užívají si teplého slunečného dne. Dojdeme na místo, kde je po nedávných deštích příkop plný vody a já povídám: „Vsaď se, že tam Berry vleze!“

Ještě ani nedopovím a už tam jsou obě a hrají si s tak bezprostřední a nakažlivou radostí, že se oba musíme usmívat. A já jsem si zase uvědomila, jak velké uspokojení mi přináší prostý fakt, že já sama svým konáním - v tomto případě pro psy příjemnou procházkou - přináším potěšení a radost do života někoho jiného.
Určitě ten pocit taky znáte, odehrává se dnes a denně v nesčetných situacích. Kuchařky, které potěší nadšení a apetit jejich strávníků, matky krmící a do sladkého spánku kolébající svá miminka, každý, kdo umí na chvíli zabavit a potěšit ať už děti nebo dospělé. Patří sem i umělci jakéhokoliv druhu, kterým se povedlo zaujmout, rozesmát nebo i dojmout své čtenáře, diváky, posluchače.
Dělat radost jde samozřejmě nejen lidem, ale i jiným živým tvorům - a nemusí to být zrovna psi a kočky. Pamatuju si, že stejný pocit jsem mívala večer ve stájích, kdy v čerstvě podestlaných boxech stáli vykartáčovaní a nakrmení koně, odpočívající po denní práci. Přiznám se, že u mne to jde tak daleko, že se těším na večer, kdy budu na zahradě zalévat, protože cítím, jak to dělá všem mým piplaným rostlinám dobře. Taky třeba dělám radost komárům, už čistě jen svojí existencí - i když zrovna tohle bych si ráda odpustila. Víte, ono je na tom něco zázračného. Ve světě, který je ve své podstatě poměrně nelítostný, v tolika oblastech vysoce konkurenční, a navíc málokdy odpouštějící chyby, existuje pocit uspokojení z toho, že děláme radost někomu jinému. V manažerském žargonu jde o klasickou situaci zvanou win - win. V lidské řeči bych prostě řekla, že v tomto případě vyhrávají všichni.

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Náš Zvířetník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Logo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.