Vladimír Burjánek: Četba

20. březen 2017

V době, kdy četbu válcují počítače, je každý nápad, jak lidem připomenout sílu knihy dobrý. Líbil se mi třeba čin skupiny spisovatelů, kteří se rozhodli číst lidem ve vlaku. V určité dny nastoupí v Praze do vlaku a na části některé trasy představí osobně své dílo a čtou z vlastní tvorby. V Turnově, srdci Českého ráje se díky aktivitě knihovny ujal před časem další nápad. Babička a dědeček do školky, tedy čtení seniorů dětem v mateřských školách.

Pedagogové vám potvrdí, jak citelně chybí dětem kontakt s živým slovem. Rodiče s nejmenšími často málo rozmlouvají a i čtou. Nástrojem vzájemného dorozumívání není už jazyk, ale především obraz.

Kontakt a živé slovo vytlačila televize, což je pro mnohé pohodlnější

Není žádným tajemstvím, jak nízká je u dětí čtenářská a jazyková gramotnost. Příspěvek seniorů není ovšem jen v tom, že dětem čtou pohádky a další knížky, setkávání s nejstarší generací má pochopitelně i své sociální poslání. Mnohé děti se s lidmi nejstarší generace vůbec nesetkávají.

Chlapec ve škole

Třígenerační život rodin postupně mizí a některá děcka ani nevědí, co je to mít babičku nebo dědečka

A vyjadřovací schopnosti řady současných adolescentů i odrostlých se vejdou, jak můžete slyšet na každém kroku, do všemocného a jediného slova - super.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.