Vladimír Burjánek: Důchod

2. únor 2016

Už pozítří si připomeneme starou pravdu tradovanou po řadu pokolení našich předků - na Hromnice o hodinu více. Inu, zimy a tmy ubývá a den se prodlužuje. Sláva. S poskokem a přibývajícím světlem udělal krok kupředu i můj pravidelný příjem. Jako všem ostatním důchodcům přišlo mi poštou i oznámení s navýšením o celých 40 korun českých, což komentovala paní Procházková z naší ulice pochvalnými slovy, že nemusí pršet, jen když kape.

Vydatnější přísun finanční vláhy přijde všem penzistům v únoru, jako uznání, že ony čtyři přidané desetikoruny, představující tak jedno máslo a pár housek, nejsou žádný přepych.. Jak ovšem říkají zkušení, nezáleží vlastně na tom, kolik člověk peněz bere, ale jak dlouho je může brát. A nebyli bysme ani v Čechách, kdyby i tuhle situaci někdo nedokázal vtipně komentovat. S ohlášením o zvýšení důchodových dávek jsem na internetu objevil i tenhle e-mail.Jsem seenager - tedy senior teenager. Mám všechno, co jsem chtěl jako teenager, s pouhým padesátiletým zpožděním. Nemusím chodit do školy, nebo do práce, dostávám peníze, tedy důchod, nemám zákaz vycházení. Mám občanku, která mi umožňuje vstup do barů a hospod, mám řidičák i vlastní auto. Navíc i vlastní počítač. Lidé, se kterými se stýkám, se nebojí otěhotnění. A nemám akné. Život je prostě skvělý. Někdy je to husté, ale většinou super.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.