Vladimír Burjánek: Fotbal

6. červenec 2014

Obvykle se u nás říká,, že fotbalu a politice rozumí každý. Zatímco zájem o politiku u občanů nějak ochabuje, konečně poslední volby do EP to také potvrdily, zájem o kopanou se v minulém měsíci významně zvýšil. Mistrovství světa v Brazílii, ačkoliv bez nás, je pokaždé pro milovníky kulatého nesmyslu velikým svátkem.

Tentokrát vytrvalým divákům připravilo i příjemné ponocování, vzhledem k místu konání. A opět se situace opakovala. Pár podceňovaných celků příjemně překvapilo například Kolumbijci, Alžír a Kostarika, několik renomovaných favoritů v čele se Španěly, Anglií, Itálií a Portugalskem zklamalo a balilo kufry, nově vyrobený míč létal opět zcela jinak a velikou slabinou byly i některé výkony rozhodčích. FIFA - ve snaze o pestrost sudích napříč světem - nasadila i ty, kteří byli krátcí na rychlost, tvrdost, herecké výkony i simulování zkušených playerů. Opět několik pokutových kopů mělo být odpískáno, dalších zase nikoliv. Kalkulování s body ve skupinách přineslo víc průměrných než pěkných utkání i pár unuděných bezbrankových promenád. Nově nasazená moderní technika, signalizující neomylně branky, chyby arbitrů eliminovala významně. Raritou nevídanou je kousnutí Itala od jeho uruquayského protihráče. Šampionát v rytmu samby vrcholí a za týden bude znám král zelených trávníků světa. Nám zbývá jen si přát, abychom za čtyři roky byli u toho konečně už i my.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.