Vladimír Burjánek: Fotbal

6. červen 2016

Sotva doznělo částečné fanouškovské zklamání ze světového mistrovství v hokeji, už tu máme evropské fotbalové srovnávání, kam se procpali i naši borci. Jak známo, fotbalu nejen fandí a pokud si poslechnete jen chvilku jakýkoliv zasvěcený restaurační rozbor, fotbalu rozumí většina mužské populace. A co se kolem něho točí lidí. Hráči, maséři, trenéři, funkcionáři, lékaři, psychologové, rozhodčí a další.

Že vyvedou ze hřiště opilého fanouška, to se stalo mnohokrát, ale že, jak jsme viděli nedávno u nás, násilně vyprovodí i podnapilého rozhodčího, to nebývá zase často a navíc měl i stejně postiženého kolegu. Jestliže přes celou sezónu bují vášně klubistů, fandících jen tomu svému mužstvu, v případě reprezentace jakoby mávnutím čarovného proutku vášně umlkají a fotbalový národ se semkne v podpoře svých zlatých hochů. Nemáme zrovna v nadcházejících bojích o evropského šampióna lehkou kvalifikační skupinu, ale věřme, že naši hráči přidají a fotbalovému národu udělají radost pohlednou hrou. Tady už neplatí ono okřídlené, jako pod olympijskými kruhy, že důležité je zúčastnit se, tady se musí vyhrát. Tak aby ta třináctka za týden v pondělí, kdy vykročíme ve Francii na zelený pažit prvně, byla pro naši jedenáctku šťastná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.