Vladimír Burjánek: Koně

9. červenec 2017

Návrat lásky ke koním ve větším měřítku je viditelný. Mladé slečny - asi víc než chlapci- touží přiblížit se k moudrým koňským očím a starat se o čtyřnohé miláčky s láskou a péčí. Nejen starat, ale na vlastní kůži si vyzkoušet pravdivost toho, co se říká, že nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně. My jsme v našem dětství měli výhodu, že kůň pro nás nebyl, jako pro mnohé děti, exotickým tvorem.

Čtyřnohé pracovníky měli u každého většího sedláka a přiblížit se k nim, nebylo nic neobvyklého. Složitější ovšem bylo, využívat takového koně k jízdám v sedle, protože po celodenní práci hospodář nerad viděl, aby někdo na koni ještě rajtoval. Jednou za rok byl pro nás veliký svátek, když se jednu neděli v létě v našem městečku v srdci Českého ráje konaly jezdecké závody ve skocích přes překážky.

Přijeli závodníci z daleka, mezi nimi i naše příbuzná Jindra z Hradce Králové, které jsme pochopitelně drželi palce. Už proto, že Hradečáci pokaždé ustájili své koně v naší vesnici. Z nedělní podívané na úžasné výkony koní jsme pak žili celé prázdniny.

Z klacků jsme vytvořili překážky, každý byl jezdec i kůň zároveň a kroužili jsme na louce u řeky po námi postavené dráze překážek a počítali čas i trestné body. Zápolení, které by dnešní kluci byli ochotní absolvovat asi jen na počítači.

Horská Farma Hucul na svahu Janovy hory v obci Vítkovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.