Vladimír Burjánek: Konec školy

4. červenec 2016

V polovině týdne se opět zavřely školní dveře, kterými odnášeli žáci výsledky své celoroční práce a páni učitelé tradiční květiny, možná i nějakou bonboniéru.V řadě případů i přání o konci laciných učitelů,jak bylo bílé na modrých trikách vidět z televizní obrazovky.

Někteří žáci a studenti se se svojí školou rozloučili natrvalo a odcházejí studovat jinam, někteří po zkoušce dospělosti budou pokračovat na vysokých školách.Snad každému, kdo prošel školními lavicemi, středním stupněm i vysokoškolskými posluchárnami, se někdy vybaví vzpomínka na jeho školu, nebo učitele, který ho nějakým způsobem zaujal či nějak se zapsal do jeho pouti za vzděláním. Často si vzpomenu na našeho třídního učitele v šesté třídě, který nám mnohokrát vyprávěl, jak projel na svém obyčejném kole, někdy před první světovou válkou, celé Slovensko. Jakou by měl radost z dnešního rozmachu cyklistiky. Nebo na našeho tělocvikáře na gymnáziu který nás učil i zeměpis. Když mě jednou vyzval na stupínek, dal mi tři otázky: co je to zelené zlato, kde se narodil Shakespeare a jestli bagouni mohou jíst jonatany?
Nechápavě jsem kroutil hlavou, co to chce v zeměpisu a teprve po letech jsem si uvědomil, že tímto netradičním způsobem sondoval náš všeobecný přehled a v duchu jsem mu mnohokrát poděkoval.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.